Svi na plenum!

Studentski plenum zagrebačkog Filozofskog fakulteta održat će se u srijedu 21. rujna s početkom u 20 sati u dvorani D-7, a razgovarat će se o razgovarat će se o raspuštanju Studentskog zbora i zaštitarima na fakultetu! Studenti ovom prilikom poručuju: “Jedan svijet, jedna borba”, a bit će zanimljivo vidjeti kakva će uloga biti zaštitara s obzirom da je za očekivati veliki broj posjetitelja. U nastavku donosimo kronologiju zbivanja koja  je rezultirala jednom od najsramotnijih odluka na Filozofskom fakultetu – dovođenjem zaštitara i pokušajem gušenja slobode izražavanja studenata.

15.3.2016. Inicijativa Akademska solidarnost objavila je priopćenje u kojem je obavijestila javnost o planu integracije Filozofskog fakulteta s Katoličko bogoslovnim. Kako su tada napisali, riječ je o „napadu na sekularnost visokoga obrazovanja, o daljnjem pokušaju premrežavanja Crkve i države, o pokušaju još čvršće integracije vjeronauka u osnovnom i srednjem školstvu (jer će vjeronauk ubuduće, prema ovom planu, držati vjeroučitelji koji će također biti i profesori hrvatskog, engleskog, sociologije, filozofije i sl.), kao i o praktički izravnom političkom napadu na jedan fakultet koji trenutna vlast može, bar dijelom, smatrati ‘disidentskim’ i ‘buntovničkim’ jer s njega dolazi čitav niz javnih intelektualaca koji se ne slažu s konzervativnim idejama koje promiče nova vlast“. U svom priopćenju također su naveli kako je to posljedica političkog deala bivšeg dekana Damira Borasa, danas rektora, kojem su 2014. trebali glasovi s KBF-a da bi bio izabran na današnju poziciju. Integracija se pokušala provesti odmah tada, potpuno netransparentno i ispod žita, ali kako to, zbog otpora na FF-u, nije odmah uspjelo, sklapanje se ugovora prolongiralo za dvije godine.

22.3.2016. Na Filozofskom fakultetu održana je tribina Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja na kojoj su sudjelovali brojni profesori, među ostalima i prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju Branka Galić.

Dolazak Velečastivog, protjerivanje Foucaulta?

1.4.2016. Na sjednici dekanskog kolegija Filozofskog fakulteta dekan Vlatko Previšić je smijenio prodekanicu Branku Galić, iako to po pravilnicima može učiniti samo Fakultetsko vijeće.

6.4.2016. Sazvan je Studentski plenum Filozofskog fakulteta zbog ugovora dvaju fakulteta koji predviđa da KBF provodi dvopredmetni studij religijske pedagogije i katehetike, a da njegovi polaznici za drugi smjer biraju bilo koji drugi studij s Filozofskog fakulteta. Studenti Filozofskog fakulteta zaključili su da ih ugovor stavlja u neravnopravan položaj na tržištu rada i izjasnili se protiv.

25.5.2016. Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu skoro tri sata su u blokirali ured dekana Vlatka Previšića jer su s pročelja zgrade uklonjeni plakati Nezadovoljni su jer su transparentni koje je Plenum postavio na pročelje zgrade preko vikenda uklonjeni plakati transparentni “Eppur si muove”, “FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja” i “FFZG protiv homofobije”.

8.6. Objavljeni rezultati ankete provedene u periodu od 27. travnja do 8. svibnja, na prediplomskim i diplomskim studijima svih odsjeka,.108 anketara provelo je istraživanje na uzorku od 2070 studenta. više od dvije trećine studenata FFZG-a bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a. Bezuvjetnu podršku ugovoru izrazila su 32 studenta od ispitanih 2070. Sklapanju ugovora, ako će u ugovoru biti eksplicitno definirani određeni uvjeti suradnje, sklono je 23 posto studenta, dok 5 posto studenata nema formiran stav. Nema niti jednog odsjeka na kojem više od 10 posto studenata podržava suradnju.

16.6.2016. Vijeće Filozofskog fakulteta tajnim glasanjem odlučilo je pokrenuti postupak razrješenja dekana Previšića. Za njegovu smjenu tada je glasalo 46 članova, 34 ih je bilo protiv, a troje je ostalo suzdržano.

1.7. Nastavak sjednice Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojoj je s 54 glasa protiv i 19 za, odbijen je prijedlog suradnje FF-a s Katoličko-bogoslovnim fakultetom koju je podržavao dekan Vlatko Previšić.

14.7. Inicijativa članova vijeća Filozofskog fakulteta obavijestila je studente, nastavnike i zaposlenike Filozofskog fakulteta, kao i zainteresiranu akademsku i širu javnost da je proces razrješenja dekana pokrenut većinom glasova članova Vijeća, u skladu sa Statutom Filozofskog fakulteta.

Zaštitari na Filozofskom fakultetu uklanjaju studentske plakate

19.7.2016. dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić sam sa sobom sklapa dodatak ugovoru o radu kojim sebi produžuje ugovor za još jednu godinu bez zakonom propisane procedure. Prema pravilu neovisno o mandatu u mirovinu je trebao otići 1.10.2016.

27. 7. dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić tražio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju. Ministarstvo mu je 27. srpnja potvrdilo kako je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima jer su studentski predstavnici činili tek 14,6 posto Vijeća, umjesto zakonskih 15 posto. Time je zaključeno kako je postupak njegovog razrješenja nelegalan.

Kulturnjaci 2016 uz studente Filozofskog fakulteta

9.9. Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vlatko Previšić podnio je kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije” održane 14.7.

13.9. Jednoglasnom odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu poništavaju se izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta održani 25. i 26. ožujka 2015. zato što postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog fakulteta. Postavlja se pitanje da li je čitav prethodni rad i odluke Vijeća Filozofskog fakulteta zbog toga nevažeći.

14.9. Na Filozofskom fakultetu su angažirani zaštitari, a studentima je oduzeta prostorija u kojoj se inače okupljaju.

21.9. Vlatko Previšić izvijestio je medije da je podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu  nakon što je  na njegovu adresu elektronske pošte došla poruka koju smatra izravnom prijetnjom smrću.

M.Ba.

1 comments