Smjena na Trsteniku – lekcija iz mikrolokalne politike

Građani Splita sinoć su na Trsteniku imali priliku naučiti nekoliko stvari o (mikro)lokalnoj samoupravi, ali osnovna je poruka da zakoni za njih ne vrijede. Iako je svaka sjednica javnog tijela prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, gradskim i kotarskim pravilnicima i poslovnicima – javna – građanima je pročelnik Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Filip Butorović (HNS) pravo da prisustvuju bez ikakvog objašnjenja uskratio.

Nakon sat i pol vremena čekanja pred zaključanim vratima, građani su mogli naučiti i da se o činjenicama može glasati i da je istina ono za što vijećnici dignu ruke, bez obzira na bilješke i svjedočenje profesionalne gradske administrativne tajnice Diane Mihanović. Svakako bacite pogled na dokumente u prilogu pa će vam odmah biti jasno zašto je sjednica bila zatvorena, tko ne želi svjedoke svojem laganju i muljanju te zašto je “zakon” riječ koja je i u zapisniku pod navodnicima.

Ukratko, jedina točka dnevnog reda sinoćnje sjednice bila je verifikacija zapisnika prošle na kojoj su na prijedlog Jure Roščića (HDZ) nepovjerenje nezavisnom predsjedniku kotara Saši Varmuži iskazali Damir Barbir (SDP), Dean Perin (SDP) i Marina Travnikar (HNS). Ne i izglasali po proceduri jer se nisu sjetili tu točku staviti na dnevni red. To ih nije spriječilo da sinoć na sjednici i nakon nje eksplicitno tvrde da je točka izglasana i to je tako ušlo u zapisnik: Varmuža je smijenjen.

Jednako je tako njih četvero moglo izglasati da je jučer bila nedjelja pa bi i to ušlo u zapisnik, jer tako valjda izgleda demokracija za idiote. Iza zatvorenih vrata interesna grupa može dizati ručice za što god hoće, pouzdajući se u to su im i glasači idioti i da će njihove nadasve vjerodostojne i uvjerljive argumente te zalaganje za bolji život u kvartu nagraditi na idućim izborima. Vijeću je dan rok od samo četiri dana (do 20.11.) da se pokuša ponovo konstituirati, a ne uspiju li, dolazi im povjerenik.

Tu dolazimo do prvog problema: grupu vijećnika koja je smijenila predsjednika s nekakvim paušalnim i/ili banalnim razlozima, očito nije briga za kotar jer bi u protivnom odgovorili na njegovu molbu da ga, ako baš žele, smjenjuju nakon što donesu odluke vezano uz kotarski budžet za što postoji rok. Njihova gesta govori puno više od njihovih riječi: iako je Butorović jučer izjavio da ničim nije ugroženo postavljanje tako željenog cageball igrališta jer je već pokrenut proces javne nabave, a čak je i za nepotrošena sredstva (ne znamo, doduše, na osnovu čega) prisnažio da će biti prebačena u iduću godinu, to uopće nije bila tema sjednice. Samo smjena.

Dakle, Barbir, Perin, Roščić i Travnikar mogli su smjenu pokrenuti bilo kad, i prije dvije godine i prije dva mjeseca i dva sata nakon što su se u interesu susjeda dogovorili oko rutinskih kotarskih koraka za realizaciju projekata, ali očito su im neke druge stvari važnije. Svakako treba upamtiti da je upravo Barbir sinoć iza zatvorenih vrata izričito tražio i sa kolegama izglasao brisanje Varmužinog poziva da se prvo riješi pitanje igrališta, a da se onda krene na ostalo. Ne samo upamtiti, nego i nagraditi na izborima, zašto ne i na unutarstranačkim.

Nadalje, smijenili su baš onu osobu koja je volonterski odradila više nego oni svi zajedno po pitanju informiranja građana i rješavanja komunalnih i problema prostorno-planske dokumentacije, osobu koja je organizirala zborove građana gdje se otvoreno odgovaralo na sva pitanja i osobu čiju je aktivnost vrlo lako pratiti svakom zainteresiranom susjedu. Vijećnike koji su smjenu pokrenuli niti u jednoj fazi nisu naročito zanimale kotarske teme, a jedini koji je uz Varmužu i Borisa Šituma iz Kvarta upoznat sa situacijom, HDZ-ov vijećnik Zvonimir Vidović, glasao je suprotno. I to vrijedi upamtiti.

I posljednje, HDZ-ovi predstavnici ogradili su se nedvosmisleno od ponašanja i postupanja svojeg vijećnika Roščića i nadaju se nastavku suradnje s Kvartom s drugim članom vijeća i to u trenutku kada se HDZ-ov gradski vijećnik Hrvoje Marušić žestoko bori za izmjene GUP-a na Trsteniku. To u najmanju ruku vrijedi upamtiti kao zanimljivost, jednako kao i ukazivanje SDP-ovog vijećnika s Mertojaka Josipa Perića koji je prilično uporno, ali neuspješno građane koji su čekali ishod sjednice pokušavao uvjeriti da je nemaju pravo pratiti. Tuga.

Diana Magdić

 

  • zapisnik1
  • izglasani-izmjenjeni-zapisnik
0 comments