Sloboda Trećima: Zaštitari na Filozofskom su provokacija

Inicijativa Sloboda Trećima izrazila je podršku studentima i profesorima Filozofskog fakulteta.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Drage studentice i studenti, profesori i profesorice, suradnici i suradnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kolegice i kolege,

Inicijativa Sloboda Trećima izražava podršku vašoj borbi jer su naše želje istovjetne: i jedna i druga inicijativa nastale su kao reakcija na samovolju pojedinca i/ili grupa koje, ne birajući sredstva, jedino misle na učvršćivanje svojih pozicija moći te osobni probitak.

Oštro osuđujemo postupak kojim je Senat Sveučilišta u Zagrebu, po naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a na inicijativu dekana prof.dr. sc. Vlatka Previšića, poništio izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta, time ga raspustio, a njegovim predstavnicama i predstavnicima onemogućio sudjelovanje u radu Vijeća Fakulteta, netom prije nego što je trebala biti stavljena na glasanje točka o ostavci dekana. Ovaj čin posljedica je straha i jasne namjere da se zaustave demokratski procesi jer su interesi pojedinaca i uz njih vezanih grupacija stavljeni ispred interesa društva.

Nadalje, dovođenje zaštitara u prostor Fakulteta smatramo krajnje neprimjerenim, budući da od samog početka nitko o tome nije bio obaviješten, a do danas nije objašnjeno ni koga od koga štite niti iz kojeg ih se izvora financira? Iako građani, porezni obveznici i roditelji studenata imaju pravo znati kuda odlazi javni novac namijenjen obrazovanju i za što se koriste studentske školarine, podaci javnosti ostaju nedostupni. Dovođenje zaštitara smatramo provokacijom i “zveckanjem oružjem“, tj. pozivom na fizički sukob, što je krajnje neprimjereno za jednu akademsku ustanovu.

Filozofski fakultet oduvijek je bio poznat kao “bastion kritičke misli i progresivnih društvenih snaga“. Danas se to cenzurom, koja je, između ostalog, vidljiva i u zabrani plakatiranja po fakultetu, pokušava promijeniti. No, mi vjerujemo kako će se i studenti i radnici Filozofskog i ovaj put, okupljeni u Plenum, kao tijelo istinske, direktne demokracije, izboriti za svoja prava te tako cijelom društvu uputiti poruku kako se demokratske procese ne može i ne smije silom zaustavljati.

Znamo da borba koja je pred vama nije i neće biti laka. Ali, isto tako smo sigurni da će Filozofski znati obraniti temeljne vrijednosti demokracije.
Bili ste, jeste i bit ćete uzorom kako se brane mukotrpno stečena prava i budi želja za društvenim promjenama. Mi smo uz vas i znamo da nismo sami.

A.B.

 

0 comments