Podignut spomenik bojni čiji su pripadnici osuđeni za ratni zločin

Povodom dvadeset i pete obljetnice 72. bojne Vojne policije danas je u Splitu na kružnom toku ispred vojne baze Lora otkriven spomenik ovoj postrojbi poznatoj po dva sudska procesa za mučenje i ubijanje vojnika i civila, od kojih je dio odslužio kazne, a za petoricu suđenja još traju.  Svečanom otvaranju koje je trajalo više od sat vremena prisustvovalo je više stotina sudionika, među kojima i izaslanici državne vlasti i predsjednice, no oni najiščekivaniji – Ante Gotovina i Zlatko Hasanbegović nisu se pojavili. A nije se pojavila ni vjerojatno najpoznatija nekadašnja pripadnica 72. bojne Vojne policije, a sada nagrađivana književnica Tanja Belobrajdić, oslobođena optužbi za zlostavljanje zarobljenika ovog lipnja u istrazi u kojoj nije pozvan niti jedan od svjedoka bivših zarobljenika.

Povodom dvadeset i pete obljetnice 72. bojne Vojne policije danas je u Splitu na kružnom toku ispred vojne baze Lora otkriven spomenik ovoj postrojbi poznatoj po dva sudska procesa za mučenje i ubijanje vojnika i civila, od kojih su dvojica odslužila kazne, a za petoricu suđenja još traju.

Naime, u postupku Lora 1 osuđeno je osam vojnih policajaca (Tomislav Duić kao zapovjednik, Tonči Vrkić kao njegov zamjenik; Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, kao pripadnici interventne grupe – voda, te Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić) za zločine nad civilima srpske nacionalnosti. Osim, Bungura i Duića, osuđeni su odslužili kazne, a trenutno je u tijeku

foto: STav

foto: STav

suđenje za Loru 2 u kojoj su optuženi Gudić, Botić, Vrkić, Duić i Bungur. Sa slobode se brane prva trojica, dok su Bungur i Duić, koji su bili u bijegu do prošle godine, nalaze u pritvoru. Zbog ponovljenog suđenja Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru, koji su postupak i presudu za prvi proces dočekali u bijegu, sudi im se za  Loru 1 i Loru 2.

U svečanom tonu ceremonije osuda zločinaca i priznanje patnje žrtvama je izostala premda je riječ o zločinima, prema svjedočanstvima veoma brutalnim kako prema civilima, tako i prema vojnim licima. koji su se odvijali u Vojno istražnom centru Lora, tik pored podignutog spomenika.

No zato nije nedostajalo povijesnog revizionizma.

Ivo Baldasar, foto: STav

Ivo Baldasar, foto: STav

“Sudionici Domovinskog rata su jedini antifašisti u Hrvatskoj”, izjavio je prvi govornik Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja veterana 72. bojne Vojne policije. A ovu tvrdnju ponovio je i naglasio gradonačelnik Ivo Baldasar, koji priupitan što bi poručio žrtvama i obiteljima čije su patnje priznate pred hrvatskim sudom, a neki od njih su dobili i odštete kao satisfakciju, poručio kako im treba priznati patnje i spomenuti ih, ali on eto nije. Prema njegovom mišljenju, to su bili pojedinci.

“Ako je bilo incidenata, oni su pravosudno riješeni, ali ne možete kriminalizirati kompletnu postrojbu, a vi to upravo radite”, izjavio je splitski gradonačelnik.

Svečanom otvaranju koje je trajalo više od sat vremena prisustvovalo je više stotina sudionika, među kojima i izaslanici državne vlasti i predsjednice, no oni najiščekivaniji – Ante Gotovina i Zlatko Hasanbegović nisu se pojavili.

A nije se pojavila ni vjerojatno najpoznatija nekadašnja pripadnica 72. bojne Vojne policije, a sada nagrađivana književnica Tanja Belobrajdić, oslobođena optužbi za zlostavljanje zarobljenika ovog lipnja u istrazi u kojoj nije pozvan niti jedan od svjedoka bivših zarobljenika.

Te dvadeset i četiri osobe koje su u različitim periodima tijekom 1992. godine boravile u Lori, županijsko odvjetništvo nikad nije pozvalo na razgovor premda je video snimka njihovim iskaza uručena hrvatskim pravosudnim organima zajedno s njihovim adresama i ostalim kontaktima.

Što se pak tiče optuženika, koji se brane sa slobode, ostaje nepoznato jesu li prisustvovali u ceremoniji, no nitko od prisutnih govornika nije ih pozdravio kao da su tu.

M.Ba.

 

 

0 comments