Održana prva od tri debate između Clinton i Trumpa

Demokratska kandidatkinja na američkim predsjedničkim izborima Hillary Clinton optužila je u ponedjeljak svog republikanskog suparnika Donalda Trumpa za rasizam i izbjegavanje plaćanja poreza, tijekom prve predizborne predsjedničke debate održane na sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York.

Trump, newyorški milijarder koji se prvi puta natječe na izborima za neku javnu dužnost, rekao je da dugogodišnje služenje Hillary Clinton u javnoj administraciji predstavlja “loše iskustvo” s vrlo malo rezultata, te je sugerirao da je njezino odbacivanje trgovinskog sporazuma s azijskim zemljama neiskreno.

Za Trumpa (70) je prva debata bila prilika da pokaže kako se može kontrolirati, dok je za Clinton (68), prema mišljenju analitičara, sučeljavanje bilo prilika da uvjeri birače da joj se može vjerovati. Preostaje da se vidi kako su birači ocijenili njihov nastup.

Dvoje kandidata je tijekom debate – prve od ukupno tri predviđena izravna sučeljavanja – žustro raspravljalo i često upadalo jedno drugome u riječ. Nakon što su se rukovali i pozdravili s osmjesima na licu, dvoje kandidata brzo je počelo s napadima, Hillary Clinton je kritizirala Trumpovo plaćanje poreza, a milijarder je bivšu državnu tajnicu optužio da “samo priča, a ništa ne radi”.

Clinton i Trump su se međusobno optužili za prikrivanje istine i pozvali gledatelje da za detalje pogledaju njihove web stranice. Clinton je Trumpa oslovljavala s “Donald”, a on je nju oslovljavao s “tajnica Clinton”.

“Imam osjećaj da ću biti okrivljena za sve”, rekla je Clinton, prva žena koja je dobila predsjedničku nominaciju jedne od dviju velikih američkih političkih stranaka. “Zašto ne?”, odvratio je na to Trump.

Prva predsjednička debata izazvala je golemo zanimanje američke i svjetske javnosti. Izjednačena utrka za Bijelu kuću, te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su veliki interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju za šest tjedana, 8. studenoga.

Dvoje kandidata su se međusobno sukobili i oko teme koju je Trump godinama nametao – pitanja je li Barack Obama rođen u SAD-u. Američki predsjednik, koji je rođen na Havajima, objavio je 2011. svoj rodni list kako bi zaključio tu temu, a Trump je tek ovog mjeseca javno priznao da vjeruje da je Obama rođen u SAD-u.

“On je počeo svoju političku aktivnost na temelju rasističke laži da naš prvi crni predsjednik nije američki državljan. Za to nije imao baš nikakvog dokaza. Ali on je ustrajao. Ustrajao je godinu za godinom”, rekla je Clinton.

Trump je ponovio svoju optužbu da je neuspješna kampanja Clinton protiv Obame na izborima 2008. godine zapravo potaknula “aferu rodni list”. “Nitko nije poticao to pitanje, nitko nije mario za to … ja sam bio taj koji ga je natjerao da objavi rodni list i mislim da sam napravio dobar posao”, rekao je Trump.

Afroamerički glasači u velikoj mjeri podržavaju Clinton, a Trump je posljednjih tjedana pokušavao privuči crne birače rekavši da će imati koristi od njegove politike, te naglašavajući da politika Obame i Clinton nije pomogla crnim Amerikancima.

Pred kraj debate Trump je rekao da bivša državna tajnica Clinton nema fizičke izdržljivosti potrebne za predsjedanje državom. “Ona ne izgleda dobro, ona nema životne energije”, rekao je.

“Kao netko proputuje 112 zemalja, kad dogovori mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje talaca … ili kad svjedoči 11 sati pred kongresnim odborom, tek tada može govoriti o izdržljivosti”, odgovorila je Clinton.

Na početku debate kandidati su iznijeli svoje suprotstavljene vizije razvoja gospodarstva. Clinton je kazala da Trumpov plan ekonomske politike favorizira najbogatije. “I to bi zapravo bila najekstremnija verzija, najveće porezne olakšice za najmanji postotak najbogatijih koje smo ikad imali u ovoj zemlji”, rekla je Clinton.

Trump, nekretninski poduzetnik i bivša zvijezda reality televizije koja nikad nije obnašala neku izabranu političku dužnost, kritizirao je Clinton zbog njezine trgovinske politike, i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum s azijskim zemljama iako se kao kandidat tome sporazumu protivi. “Bili ste u potpunosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli ‘Pa, ja ne mogu s time pobijediti u debati’, a znate da kad biste pobijedili, odobrili biste taj sporazum”, rekao je Trump.

Clinton je odbacila kritike. “Dakle, Donalde, znam da živite u vlastitoj stvarnosti, ali to nisu činjenice”, rekla je Clinton.

Clinton (68) je bila odjevena u crveno odijelo, dok je Trump (70) nosio tamno odijelo i plavu kravatu. Moderator Lester Holt jedva je uspijevao obuzdavati kandidate, dok se tema rasprave neočekivano prebacivala s trgovinske politike na borbu protiv Islamske države.

Clinton je kritizirala Trumpa jer nije objavio podatke o svojim prihodima i plaćanju poreza, ustvrdivši da to postavlja pitanja o njegovom stvarnom bogatstvu i je li on stvarno dobročinitelj kao što tvrdi da jest. Ona je ustvrdila da podaci iz nekoliko godina koje je objavio pokazuju da unatoč svome bogatstvu Trump nije uopće platio federalni porez na dohodak.

“To pokazuje da sam pametan”, odgovorio je Trump.

“Imam golemi dohodak”, rekao je u jednom trenutku Trump, dodajući da je vrijeme da zemlju vodi netko tko zna nešto o novcu.

Clinton je kritizirala Trumpa jer nije platio nekim poslovnim ljudima s kojima je njegova tvrtka imala ugovor. Naglasila je da je razgovarala s mnogim ljudima koje je njezin republikanski suparnik prevario. Trump je kazao da su se takvi incidenti s neplaćanjem dogodili kad posao nije bio obavljen kako treba.

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadali su se da će iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača, te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja.

Dvoje preostalih predsjedničkih kandidata – libertarijanac Gary Johnson i Jill Stein iz Stranke zelenih – nisu pozvani na prvu predsjedničku debatu jer u ispitivanjima javnog mnijenja nisu prešli prag popularnosti od 15 posto na nacionalnoj razini.

Anketa Reutersa i Ipsos pulsa objavljena uoči prve debate pokazala je da Clinton vodi ispred Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću.

Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 elektorski glas.

Anketa svakog tjedna ispituje stavove 15 tisuća Amerikanaca, procjenjuje rezultate po državama koji određuju elektorske glasove.

Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.

HINA

0 comments