Očevi koji sami odgajaju djecu

O očevima koji sami odgajaju svoju djecu ne priča se previše, a kada se o njima izvještava onda je to najčešće na način da se takvi primjeri vrednuju kao nešto izuzetno u smislu podjele uloga koje muškarac preuzima.

Kad je u jeku predizborne kampanje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošlog kolovoza obećao majkama koje imaju troje i više djece status odgajateljice s prosječnom mjesečnom plaćom u Republici Hrvatskoj (od 5,600 do 7,300 kuna), mediji su se uglavnom bavili temom točnog iznosa koje ovaj status donosi s obzirom da je prvi u javnosti najavljeni  iznos bio bruto a ne neto. Mnogo manje pažnje izazvala je činjenica da je prvi prijedlog uključivao samo majke no ne i očeve.

U međuvremenu Odluka o novčanoj pomoći za majku odgajateljicu izglasana na skupštini Grada Zagreba 31. kolovoza 2016. godine tako je nazvana u Odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje za koju se mogu prijaviti i samohrani očevi, odnosno “osoba izjednačena s majkom odgojiteljicom”. Taj pojam obuhvaća “mušku osoba koja je otac djeteta, posvojitelj djeteta, skrbnik djeteta ili mu je rješenjem centra za socijalnu skrb povjereno na čuvanje i odgoj najmanje troje djece…”.

Ta zagrebačka odluka tako je naknadno priznala očeve koji sami odgajaju svoje dijete, skupinu poprilično nevidljivu u današnjem društvu.

O očevima koji sami odgajaju svoju djecu ne priča se previše, a kada se o njima izvještava onda je to najčešće na način da se takvi primjeri vrednuju kao nešto izuzetno u smislu podjele uloga koje muškarac preuzima.

“Postoji stigma i prema očevima koji se odluče na roditeljski dopust, a kamoli kod onih koji odluče da djeca žive s njima. Tome pridonose medijski izvještaji u stilu ‘Samohrani otac uspjeva se skrbiti o djeci’, koje fascinira činjenica da taj tata zna oprati veš dok ima na tisuće mama koje su u istoj poziciji pa se o njima ne piše”, kaže Iva Jovović iz udruge Let koja provodi kampanju „ZA JEDNO – obitelj je obitelj“ čiji je cilj podrška jednoroditeljskim i samohranim roditeljima.

Naime, iako je uvriježeno da se samohranim smatraju oni roditelji koji sami odgajaju dijete, pravne formulacije čine razliku pa su tako samohrani roditelji su oni gdje je drugi član preminuo ili nestao. Ovaj termin se ne koristi za razvedene roditelje koji skrbe o djetetu. Tu je riječ o jednoroditeljskim obiteljima.

U populaciji obitelji u Hrvatskoj ukupno je 188 001 ili 15 posto samohranih roditelja. Od toga 83 posto ili 156 036 čine majke s djecom, dok 17 posto ili 31 965 čine očevi s djecom. U ukupnom broju obitelji s djecom kojih je 914 000, udio samohranih roditelja je 20,6 posto ili svaka peta obitelj s djecom. No koliko je ukupno jednoroditeljskih obitelji gdje je otac taj roditelj nije poznato.

U grupi podrške koju organizira udruga Let, prema riječima Jovović nema očeva. Oni se teže odlučuju tražiti pomoć jer, kako kaže, to je vezano uz društvenu percepciju oca koji zna rješenja na sva pitanja i za sve problem. No ipak za njih postoji veće razumijevanje.

“Specifičnost je da se ih se još uvijek gleda kao ‘fenomen’- otac koji je ostao uz djecu i brine se o njima (ako govorimo o razvodu kao razlogu). Kod samohranih roditelja čija je supruga preminula, zajednica ipak pokazuje veće suosjećanje i radije će pomoći. S obzirom na društvene norme, pretpostavlja se, pogrešno nažalost, da je majka ta koja će bolje skrbiti o djeci. Mi u Udruzi Let podržavamo individualni pristup što znači da se svaka situacija treba gledati i o njoj odlučivati zasebno”, kaže Jovović te upozorava kako “zajednica puno vise osuđuje majku koja je napustila djecu i muža iako se nitko ne pita koji je stvarni razlog. Kod određenog broja majki to je zlostavljanje, kod nekih postporođajna depresija koja nije liječena ili prepoznata zbog stigme koja postoji kod duševnih bolesti pa je prešla u ozbiljniju depresiju, ako ne i psihozu. A kod nekih je čisto nemar i nesnalaženje”.

M.Ba.

Ovaj tekst je nastao u sklopu novinarskog projekta Drugačije roditeljstvo kojeg financira Ministarstvo kulture.

Drugi tekstovi iz serijala:

Nebično obične obitelji

I ako sam starija, i ja sam mama

0 comments