Nebitni stavovi i bitan novinar

Društvo Marjan ni krivo ni dužno našlo se na meti komentatora koji radi u lokalnom listu čiji novinarski postupci se mogu u najblažu ruku nazvati neprofesionalnima. S druge strane, novinar koji nijednom nije javno prozvan od strane spomenute udruge našao se uvrijeđenim te nizom obmana pokušava diskreditirati Društvo Marjan uvredama na razini 3.c – “Njihov stav je nebitan”. Još samo nedostaje autorova slika kako se belji i tekst bi bio kompletan.

Sukob Društva Marjan i lokalnog splitskog dnevnog lista, uličnog nadimka “Okupirana Dalmacija“ ovaj tjedan preuzeo je društvene mreže.

Stvar je počela s objavom komentara novinara Damira Šarca pod nazivom “Suše se bori na Marjanu? Dabogda se svi osušili!“ u kojem iznosi stav o tome kako ga uopće nije briga što se događa s jedinom zelenom oazom u gradu.

Novinar Šarac svoj je kratki komentar uputio nakon što je utvrđeno da su se na Marjanu iz neutvrđenih razloga počela sušiti veći broj stabala. Kako i na koji način novinar ne objašnjava, niti je u istom priupitao nekog stručnjaka pa svoje teze potvrdio. S obzirom da novinar koliko nam je poznato nema diplomu niti naobrazbu iz bilo kojeg znanstvenog polja temeljem čega bi imao autoritet pisanja o istom te shodno tome nije dao nikakav argument, ovaj tekst bi vjerojatno prošao nezapaženo kao još jedna u nizu komentatorskih bljezgarija na koji novinar ima potpuno pravo dokle god to njegov urednik odobrava.

No problem nastaje onog trena kada se ispod takvog teksta s jasnim zauzimanjem stava pojavljuje anketa u kojoj se pita građane da se izjasne o prijedlogu novinara da se tu sad sade druge kulture. No ni to ne bi bilo problem jer takve anketice ionako služe da zabave čitatelja i omoguće pokoji klik viška.

Međutim, etička blamaža nastaje onog trena kada taj medij na svojoj naslovnici piše kako većina građana ne želi borove na Marjanu, a tu tvrdnju izvodi iz spomenute portalske ankete.
“Okupirana Dalmacija“ već odavno, kao i većina komercijalnih medija, ne može se podičiti profesionalizmom, a gotovo svaki njihov broj mogao bi poslužiti kao vježbica za srednjoškolsku radionicu na kojoj bi se tražile profesionalne pogreške. No ovakav namjerni gaf ipak je srozavanje kakvo davno nismo vidjeli.

Tako je Društvo Marjan zajedno s udrugom Sunce i nezavisnom vijećnicom Majom Dvornik odlučilo održati konferenciju za novinare baš ispred zgrade ove novinske kuće što je ponukalo gore spomenutog novinara da optuži Društvo Marjan za niz netočnih informacija premda, iako sam nije prisustvovao konferenciji, lako je mogao iz niza medija provjeriti što su rekli.

No lakše je paušalno optužiti Društvo Marjan da je dobilo potporu Grada Splita pri čemu je nejasno zbog čega bi to bilo sporno, pogotovo ako se ima u vidu da je u tom razdoblju spomenuta udruga itekako dobro vršila funkciju nadzora javnih tijela.

Ili da u priopćenjima pišu kako se alepski borovi na Marjanu suše zbog interesa kapitala i nove betonizacije. Jer čak i da u to sumnjaju u Društvu Marjan dovoljno su odgovorni da ne pišu o sumnjama koje ne mogu dokazati.

Ili da ih nije briga za planove gospodarenja Marjanom u kojima se planira sadnja i drugih biljnih vrsta o čemu su upravo i govorili na konferenciji na kojoj dotični novinar nije prisustvovao.

Da bi na kraju poentirao diskreditacijom na kojoj bi mu eventualno pozavidjeli učenici 3. razreda kako je njihov stav nebitan dok se ne pomire da na svijetu mogu postojati i drugačiji stavovi.

No stav novinara Šarca je također nebitan kao uostalom i bilo čiji stav koji se temelji na neargumentiranosti i u najmanju ruku obmani. I nema veze što je taj stav cementiran u mediju, makar taj bio i jedina lokalna tiskovina. Jer upravo čitanost i povjerenje u “Okupiranu Dalmaciju” govore o tome koliko stavovi novinara u tom listu vrijede.

Mašenjka Bačić

0 comments