LGBTIQ prava u katoličkim zemljama

Za razliku od Hrvatske, Irska napreduje po pitanju ljudskih prava unatoč činjenici da je riječ o katoličkom društvu.

Godinu i po dana nakon što je u Hrvatskoj 2013. godine održan referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem se preko 65 posto građana odlučilo da podrži definiciju o braku kao zajednici muškarca i žene, u Irskoj su građani odlučili iskoristiti svoje demokratsko pravo sa sasvim drugačijim ishodom.

Tek dvadesetak godina nakon što je u toj zemlji dekriminalizirana homoseksualnost, ali i omogućeno pravo na razvod, građani Irske, njih 62 posto, uz podršku glavne četiri političke stranke – Fine Gael, Laburisti, Fianna Fáil i Sinn Féin, podržali su istospolne brakove. Odgovarajući pozitivno na referendumsko pitanje koje je glasilo „Može li „brak zakonski biti sklopljen između dviju osoba neovisno o njihovom spolu?“ Irci su omogućili promijeniti članak 41. Ustava, koji štiti brak i obitelj. Tako je Irska postala prva zemlja koja je putem referenduma omogućila jednaka prava za lgbt osobe, uz već postojeće Južnoafričku Republiku, Novi Zeland, Island, Veliku Britaniju, Kanadu, Brazil, Argentinu, Urugvaj, Portugal, Španjolsku, Francusku, zemlje Beneluksa (Belgija, Nizozemska i Luksemburg), Dansku, Švedsku, Norvešku, te Sloveniju i neke američke i meksičke savezne države.

Brojem stanovnika, oko 4,6 milijuna, ali i njihovom vjeroispovijesti, preko 85 posto katolika, zemlja slična Hrvatskoj odlučila je krenuti sasvim suprotnim smjerom. Tradicionalne vrijednosti, izražene u najvećoj mjeri u nacionalizmu, odnosu prema manjinama te patrijarhalnim obrascima koje najviše utječu na položaj i prava žena u Irskoj tako gube na snazi, ponajviše zahvaljujući smanjenom utjecaju Katoličke crkve u društvenom i političkom životu. U prilog tome idu i pokušaji za labavljenjem zakonskog okvira po pitanju pobačaja, koji je jedan od najstrožijih u svijetu – u Irskoj žena može pobaciti samo ako joj prijeti direkta opasnost po život.

Ove promjene velikim dijelom su uzrokovane i štetom koja je nanesena ugledu katoličke crkve nakon skandala oko seksualnog zlostavljanja i istragama o u domovima za neudane majke koje su vodile ustanove katoličke crkve.

Nakon što je 2003. godine snimljen film Sestre Marije Magdalene, o praonicama pod upravom katoličke crkve u kojima su besplatno radile žene i djevojke, irska vlada je zatražila istragu. Rezultati objavljeni u veljači 2013. godine u McAleese Reportu, izvješću nazvanom po senatoru Martinu McAleeseju, koji je vodio istragu, pokazali su da je u razdoblju od 1922. do 1996. godine preko 10 000 žena i djevojaka besplatno radilo u katoličkim ustanovama znanim kao Magdalenine praonice. Osnovane u srednjem vijeku kao azila u kojima se pružalo utočište bivšim prostitutkama s vremenom su postale u radne instuitucije u kojima su završavale „žene problematičnog ponašanja“ te žrtve spolnog zlostavljanja. Irski premijer Enda Kenny ispričao se tada zlostavljanim ženama te obećao odštetu.
Nedugo potom, 2014. godine otkriveno je da je gotovo 800 novorođenčadi pokopano u neoznačenim grobovima pokraj nekadašnjeg katoličkog samostana, koji je između 1925. i 1961. godine bio utočište za neudate majke, u gradu Tuamu, u zapadnoj irskoj pokrajini County Galwayu. Otkrila ih je irska povjesničarka Catherine Corless koja je čula za takvo groblje, ali istraživajući je došla do šokantniog otkrića grobnice u bivšoj septičkoj jami na mjestu koji je danas pretvoren u industrijsku zonu. Pretpostavlja da su redovnice u tajnosti pokopale bebe umrle od neuhranjenosti, upale pluća, tuberkuloze i drugih bolesti, ali i zlostavljanja.

I dok crkva gubi svoju moć u katoličkoj Irskoj, s Hrvatskom čini se to nije slučaj. Osim rasta broja konzervativnih udruga bliskih crkvi, čije financije nisu transparentne (većina prikazuje svoje prihode kao donacije), u Hrvatskoj raste i broj vjernika. Prema pisanju Večernjeg lista u školskoj godini 2015./2016. 86 posto učenika u osnovnim i srednjim školama pohađalo je vjeronauk. Pozivajući se na istraživanje Instituta za društvena istraživanja koje je provedeno prošle godine ovaj list donosi i podatak o porastu broja vjernika u posljednjih trideset godina. Naime, dok je 1985. godine u Boga vjerovalo 19,6 posto ispitanika,  2012. godine bilo ih je njih 78,7 posto.

Takvi negativni trendovi idu u prilog Katoličkoj crkvi čija se politička moć ogleda ne samo po pitanju lgbt prava, već i po nedavnom utjecaju putem konzervativnih udruga na pokušaje ograničavanja zakonom reguliranog prava žena na pobačaj.

Pokušaji ugrožavanja manjinskih prava, bilo ženskih ili lgbt tako su danas ponovo na udaru, a udruge koje se bore za njihova prava nalaze se pred moćnijim suparnikom kojeg osim crkve nerijetko podupiru i vladajuće strukture.

M. Ba.

Tekst je objavljen uz podršku Ureda za financijske mehanizme Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma te Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u sklopu projekta udruge Zagreb Pride – “Prema održivom pokretu za ostvarivanje LGBTIQ prava”.

1 comments
FERNANDO_LOPEZ
FERNANDO_LOPEZ

Pozdrav,

Ja sam gospodin Fernando Lopez privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredita. Trebate hitno kredit jasno svoje dugove ili vam je potreban kapital kredit za poboljšanje vašeg poslovanja? Jeste li bili presavijen od strane banaka i drugih financijskih ustanova? Potreban vam je konsolidacija ili hipotekarni kredit? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše financijske probleme. Mi posuditi sredstva za osobe kojima je potrebna financijska pomoć, koja imaju loše kreditne ili je potrebna novca za platiti račune, da ulagati u poslovanje po stopi od 2%. Želim koristiti ovaj medij je obavijestiti širu javnost da smo pružiti pouzdanu pomoć i korisniku i da će biti spremni da vam ponuditi kredit.


Pošalji nam se na: (fernandolopezloanfirm@gmail.com)