Hacijenda usred Park šume Marjan

Budući da je dvostruko zaštićen, kao kulturno dobro i park šuma, na Marjanu se ne bi teoretski smio izgraditi niti zidić, barem ne bez sve sile posebnih odobrenja. No situacija u praksi potpuno je drukčija, o čemu svjedoči i činjenica da će se u sklopu donošenja novog splitskog GUP- a raspravljati o legalizaciji čak 80 bespravno izgrađenih kuća na Marjanu, odnosno o 17 730 četvornih stambenog prostora. Bespravna gradnja na Marjanu događa se stalno, a graditeljima na ruku idu inertnosti i nemar institucija koje bi tu gradnju u startu trebale spriječiti.

Gradnja pod krinkom rekonstrukcije

Pokazni primjer za to je i posljednja nelegalna (do)gradnja na Marjanu. Naime, na južnim padinama Marjana, na Bambinoj glavici, sredinom lipnja investitor i vlasnik kuće Mladen Tadić počeo je s radovima na “rekonstrukciji objekta”, za što je preko Grada Splita čak ostvario prava na bespovratna sredstva iz Programa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Investitor je međutim umjesto rekonstrukcije krenuo s konstruiranjem – odnosno gradnjom velikih potpornih zidova ispred kuće i nadogradnjom objekta. Galopirajuća gradnja, koja se jasno vidi s Marangunićevog šetališta, brzo je upala u oko brojnim prolaznicima, koji su cijeli slučaj između ostalog prijavili novinarima i Društvu Marjan. Još sredinom lipnja uputili smo upit Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan o spornim radovima, no dobili smo odgovor da investitor ima sve potrebne dozvole te da se gradnja, odnosno rekonstrukcija objekta ,obavlja u skladu sa zakonom. Ipak, i s udaljenosti od kilometra jasno se vidjelo da je investitor izišao iz gabarita, te da nije riječ o rekonstrukciji, već o nadogradnji, pa je Društvo Marjan uputilo zahtjev za inspekcijski nadzor građevinskoj inspekciji. Gradnja se u međuvremenu, kroz cijeli srpanj i kolovoz nastavila.

Što se to prodaje na Njuškalu?

banelliŠto je investitor zapravo namjerio napraviti postalo je jasno prije desetak dana, kada je na Njuškalu osvanuo oglas za prodaju zemljišta na Mejama površine 2330 četvornih metara, s oko 130 četvornih metara stambenog prostora. Uz oglas su priložene fotografije kućice na spornoj lokaciji, ali i prostornim prikazom kako bi trebala izgledati nakon “rekonstrukcije”. A trebala bi izgledati veličanstveno, kao raskošna hacijenda na dva kata, sa spojenim objektima, opasana zidom, te s povećim bazenom ispred nje. Cijena za taj komadić raja? 816 000 eura.

Zahvaljujući građanima radovi obustavljeni

Dva mjeseca nakon početka radova, stiglo je priopćenje iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u kojem stoji da je nakon inspekcijskog očevida gradilište zatvoreno. 

Ali ipak – ništa od toga. Dva mjeseca nakon početka radova, stiglo je priopćenje iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u kojem stoji da je nakon inspekcijskog očevida gradilište zatvoreno.
“Temeljem zakona o gradnji investitoru Mladenu Tadiću naredit će se uklanjanje bespravno izgrađenih dijelova građevine izvedenih rekonstrukcijom postojeće stambene građevine na lokaciji Meštrovićevo šetalište 106″, navedeno je u priopćenju koje potpisuje Ana Baćić Hren, službenica za informiranje Ministarstva graditeljstva.

Dakle, od raskošne hacijende na Bambinoj glavici izgleda neće biti ništa, ali ostaje pitanje kako je uopće gospodin Tadić došao na ideju graditi luksuzni kompleks usred dvostruko zaštićenog Marjana, zašto je nadležna Javna ustanova tvrdila da on radi u skladu sa zakonom, kakve je to “papire” nadležnima pokazao, te bi li mu ta gradnja na kraju i prošla da netko drugi cijeli slučaj nije prijavio novinarima i građevinskoj inspekciji.

U Županiji pojma nemaju

Naime, da bi išta gradilo na Marjanu, investitor bi uz građevinsku dozvolu trebao imati važeće dozvole Ministarstva kulture, odnosno splitskog konzervatorskog odjela, ali i dozvolu Županijskog ureda za prostorno uređenje. Još na početku gradnje na Bambinoj glavici kontaktirali smo Mariju Vuković, pročelnicu županijskog ureda za prostorno uređenje, upitavši je ima li investitor na Bambinoj glavici dozvolu za gradnju. “Upit smo proslijedili JU za upravljanje park šumom Marjan, budući da ista upravlja tim područjem.Ujedno vas izvješćujem da ovaj Upravni odjel nije izdao dopuštenje za navedeni zahvat”, odgovorila je gospođa Vuković.

U Javnoj ustanovi još manje

Službe koje je naveo gospodin Koharević ukinute su prije desetak godina, a izdavanje građevinskih dozvola prešlo je u nadležnost grada

.Upit smo poslali i na adresu Roberta Koharevića, ravnatelja Javne ustanove.”Upoznati smo s građevinskim radovima na adresi Šetalište Ivana Meštrovića 106 koji se izvode sukladno građevinskoj dozvoli”, rekao je ravnatelj Koharević, a nakon što smo ga obavijestili da Županija, prema friškim informacijama, nije izdala dozvolu za gradnju, dobili smo sljedeći odgovor:  “Investitor ima važeću građevinsku dozvolu izdanu od strane Ureda za prostorno uređenje,stambeno-komunalne poslove,graditeljstvo i zaštitu okoliša Županije Splitsko dalmatinske, kao i produženje iste izdano od strane Službe za prostorno uređenje,zaštitu okoliša,graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove, Odsjek za graditeljstvo i obnovu Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj Županiji”.

Službe koje je naveo gospodin Koharević ukinute su prije desetak godina, a izdavanje građevinskih dozvola prešlo je u nadležnost grada. Nije jasno niti kako je investitor mogao raditi prema dozvoli koja je izdana prije više od deset godina, kada je poznato da građevinske dozvole vrijede dvije godine, te se nakon toga mogu produžiti na rok od još dvije godine.

Kako je investitor uopće dobio zastarjele dozvole

Nadalje, za zahvate u zaštićenim dijelovima prirode, u što spada park šuma Marjan konačnu suglasnost mora dati županijski Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša, a taj ured dozvolu Mladenu Tadiću nije izdao. Naznaku kako je investitor zaobišao te prepreke dobili smo od gospodina Koharevića prije dva dana, kada je već zatvoreno gradilište na Bambinoj glavici. “Investitor nam je pokazao dozvole županijskog ureda koji je kasnije ukinut, ali to je važeća dozvola. Tu je situacija da je on počeo s radovima prije 2008. godine, kada Marjan nije imao status zaštite, pa mu i nisu trebale sve dozvole koje trebaju danas. Kada je on počeo s radovima, Marjan nije bio kulturno dobro”, kazao je Koharević.

kasuni2Ipak, i 2008. godine Marjan je bio zaštićeno kulturno dobro kao dio Kulturno povijesne cjeline zone B Grada Splita, te je i tada bilo potrebno odobrenje konzervatorskog odjela u Splitu. Od splitske građevinske inspekcije nismo dobili komentar njihovog postupanja, odnosno zašto su konkretno zatvorili Tadićevo gradilište, zbog izlaska iz gabarita ili zbog toga što nije imao valjane dozvole. Uputili su nas da uputimo pismeni upit glasnogovornici Ministarstva graditeljstva.

Kontaktirali smo i agenciju za nekretnine Benelli, koja je oglasila prodaju imanja na Marjanu, upitavši da li im je investitor predočio potrebne dozvole. “Investitor je predočio dozvolu za rekonstrukciju postojećeg objekta. On ima pravomoćnu dozvolu za rekonstrukciju izdanu 1999. godine, a 2004. godine tražio je potvrdu da je ta građevinska dozvola na snazi i dobio ju je. Također ima uredan vlasnički list i potvrdu o gabaritima stambenih građevina na parceli izdanu 2005. godine”, izvijestila je djelatnica tvrtke Benellli nekretnine.

Ispostavilo se dakle, barem kako tvrdi glavni i odgovorni za Marjan Robert Koharević, da se u zaštićenoj park šumi mogu izvoditi građevinski radovi na osnovi građevinske dozvole izdane 1999. godine. Također, ispada da u tom slučaju investitor ne treba tražiti posebne dozvole konzervatorskog odjela u Splitu, te županijskog ureda za prostorno uređenje. Ako je to doista tako, to otvara prostor za razne manipulacije i zloupotrebe. Pitanje je koliko je vlasnika legalno i ilegalno sagrađenih kuća na Marjanu ishodovalo dozvole u prošlom stoljeću, na osnovu kojih sada misle graditi i rekonstruirati.

Tadić voli bespravno graditi

Investitoru na Bambinoj glavici ovog puta o glavu se obila megalomanija, no pitanje je bi li mu i to prošlo da radove nije izvodio na prostoru dobro vidljivom brojnim prolaznicima, koji su ga i prijavili. Jer Javna ustanova za upravljanje park šumom Marjan, kojoj su dostavljeni “uredni papiri”, bez vanjskog poticaja vjerojatno na bi reagirala na gradnju, a građevinska inspekcija na bi bez poziva izašla na k3teren. Inače, treba napomenuti da ovo nije prvi puta da građevinska inspekcija ruši na zemljištu Mladena Tadića. Jedna od ukupno pet intervencija uklanjanja bespravno sagrađenih objekata Ministarstva graditeljstva u posljednjih 20 godina bila je upravo na njegovoj parceli, no od Ministarstva nismo dobili konkretan odgovor što je to bilo srušeno.

Inače, Tadić je za svoju rekonstrukciju ostvario prava na sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji sredstva prema natječaju daje za: zamjenu postojeće ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova ili povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline otpadnog zraka. Provoditelj natječaja, a to je Grad Split, dužan je osigurati stručni nadzor izvršenih radova i ugrađene opreme od strane Povjerenstva, nadzornog ovlaštenog inženjera, uz nazočnost Korisnika subvencije i izvođača radova, a kojim će se utvrditi usklađenost činjeničnog stanja s podacima iskazanim u Zahtjevu za isplatu subvencije. Da li je služba nadzora već izišla na teren utvrditi činjenično stanje, te hoće li investitor na kraju zaista dobiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša, još nam nije poznato.

Lari Lulić

Ovaj tekst je objavljen uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Ostvarivanje prava građana na javno informiranje.

0 comments

Trackbacks

  1. […] rujna pisali smo o bespravnoj gradnji na Marjanu, točnije na području Bambine glavice, gdje je investitor namjerio […]