Gazdu pogledalo oko deset tisuća ljudi

Iako film Gazda redatelja Darija Juričana ignoriraju srednjestrujaški mediji a Cinestar ga je odbio prikazivati, u dva tjedna dokumentarac koji “nije film o Ivici Todoriću“ pogledalo je oko 10 tisuća ljudi, saznali smo od Juričana nakon splitske premijere u kinoteci Zlatna vrata u subotu navečer. Juričan i novinar Saša Paparella, autor knjige Gazda, izračunali su da je Cinestar izgubio pola milijuna kuna jer je odbio prikazati film, te otkrili da je Hrvoje Krstulović, član Uprave toga kinoprikazivača, u poslovnim i prijateljskim vezama s obitelji Todorić.

“To je slika Hrvatske. Zamislite da ste mali poduzetnik, ako želite ići naprijed, zaustavit će vas gazda”, zaključio je redatelj Dario Juričan i napomenuo da bi do brojke od 10 tisuća gledatelja stigli u jedan dan da im je Cinestar otvorio vrata.

Kazao je da RTL i Nova TV nisu prikazali niti jedan prilog o filmu, a na HRT-u je Juričan gostovao kod Aleksandra Stankovića, “ali Stanković je izdvojeni pogon“, napomenuo je. Osvrnuo se i na tiskane medije, Večernji i Jutarnji, koji su, veli, tekst o premijeri filma u Zagrebu objavili zbog Bože Petrova i Mostovaca koji su bili na premijeri, ali to je bio Hinin izvještaj. Tome se ne čudi jer Ivica Todorić drži u šaci medije ne samo stoga što je veliki oglašivač, nego  i zato jer ima i monopol na distribuciju tiska.

Tako su Paparella i Juričan na vlastitoj koži iskusili ono što su htjeli prikazati u filmu i knjizi Gazda, mehanizam funkcioniranja države Hrvatske.
Dokumentarac prati gradnju carstva obitelji Todorić od 60-ih godina prošlog stoljeća kad je Ivičin otac Ante bio saborski zastupnik i uspješni poslovni čovjek, direktor Agrokombinata. Umreženost gospodarstvenika, političara, sudstva i nogometa drmala je Hrvatskom onda kao i danas, kao što su Todorići živjeli u dvorcu i onda i danas.

Čak su i akteri isti ljudi: “Pa ti ljudi iz 1971. godine su se opet pojavili. Pogledajte Mirka Barišića, predsjednika Dinama, kao iz crno-bijelog filma su se pojavili, Todorić i Barišić, opet isti likovi. Ta je ekipica uvijek tu“,  rekao je nakon splitske premijere redatelj. U filmu se naime govori kako je tata Ante završio u zatvoru jer je novcem Agrokombinata platio trenera Dinama, a sudski je progon te 1972. godine, kazuju Antini suvremenici u filmu, bio politički motiviran jer je tata bio blizak Proljećarima. U zatvoru je proveo 4,5 godine i osmislio poslovni plan, odlučio je uzgajati cvijeće, a njegov je san dovršio sin Ivica.

Potkrepljujući svaku priču dokumentima, film govori o velikim Agrokorovim aferama: privatizaciji Unikonzuma i njegovom pretvaranju u Konzum uz pomoć Joze Petrovića, poznatog po aferi Mol i sindikalistice Ane Knežević, kojoj je Todorić poslije postao poslodavac; o nestanku pšenice iz robnih rezervi i aljkavom radu saborskog istražnog povjerenstva s tim u vezi.

Na čelu tog povjerenstva bio je Vladimir Šeks koji sad ne zna je li Agrokor donirao novac HDZ-u, “Možda, kasnije”, kazao je Šeks u filmu; o odluci Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja iz 2003. godine o zabrani širenja Konzuma koja je bila na snazi osam dana, da bi predsjednika Vijeća zamjenila Olgica Spevec čiji je suprug zaposlen u Agrokoru; o privatizaciji Jamnice i sumnjivom koncesijskom ugovoru i nekažnjenom crpljenju više vode nego je tim ugovorom dopušteno, o dvorcu Kulmer u kojem Todorići žive, a trebao je biti hotel, o tome kako se namještaju natječaji, mijenjaju generalni urbanistički planovi, gradi bez dozvole…

“Ovaj je film mogao biti snimljen zahvaljujći Zakonu o pravu na pristup informacijama. Prije 10 godina nije ga bilo moguće snimiti”, zaključio je redatelj.

Tko nije uspio ugrabiti kartu za premijeru,  Gazdu može pogledati u Kinoteci u utorak u 17:30 sati, srijedu u 20 i četvrtak u 17:30.

Duška Čolović

 

0 comments