Centar za ženske studije uz Plenum studenata FF-a

Centar za ženske studije izrazio je bezrezervnu podršku Inicijativi članica/članova i zamjenica/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta, članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima “u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Centar za ženske studije kroz svoj obrazovni program surađuje s brojnim profesoricama i profesorima Filozofskog fakulteta a veliki dio polaznica i polaznika ženskostudijskog obrazovnog programa dolazi upravo s Filozofskog fakulteta.

Smatramo da je način na koji su se dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras obrušili na demokratske procedure odlučivanja u ovoj visokoškolskoj instituciji nezapamćen obračun s neistomišljenicima kojime se nastavlja zastrašivanje studentica/studenata i profesorica/profesora na Fakultetu, uz teške povrede demokratskih i sveučilišnih standarda.

Izražavamo potporu i našoj članici i dugogodišnjoj predsjednici Centra profesorici Nadeždi Čačinovič kao i profesorici Branki Galić protiv kojih je dekan Vlatko Previšić podnio kaznenu prijavu u još jednom pokušaju zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka njegova razrješenja.

Zgrožene smo činjenicom da je dekan angažirao privatnu zaštitarsku tvrtku čije su ovlasti u srazu s temeljnim načelima autonomije sveučilišta.

Pozivamo sve da svoju podršku studenticama i studentima Filozofskog fakulteta izraze dolaskom na Plenum, 21. rujna u 20 sati.

A.B.

0 comments