U Splitu nije spaljena nijedna vještica

Dasen Petrić, u gradu inače poznat kao voditelj nekoliko kvizova znanja, položio je tečaj za turističkog vodiča i odlučio pokrenuti razgledavanja po gradu, ali ne ona uobičajena koja turiste provedu po palači i pričaju o gradu s aspekta službene povijesti. Ture koje je zamislio i vodi nešto su drugačije. Ona najpoznatija je Dark Split u kojoj posjetitelji saznaju o nešto manje poznatim tamnim stranama različitih razdoblja povijesti našeg grada od bordela do paljenja vještica. Doduše, ne baš ovog posljednjeg, jer toga, kako nam je otkrio, u Splitu nije bilo.

Turizam iz godine u godinu dominira Splitom, dijelom kao posljedica nesposobne ili korumpiranje gradske administracije koja uslijed nepostojanja strategije razvoja otežava život građanima, a dijelom zbog činjenice što je jedino polje unutar koje građani mogu naći ili osmisliti posao. Kako je rekla jedna moja prijateljica kad ode iz Splita ljeti to osvijesti kad shvati da ne čuje svakih pet minuta spominjanje soba, čišćenje apartmana ili pranje lancuna. Netko iznajmljuje, netko otvara sezonske ugostiteljske objekte te se natječe u širenju štekata, a netko pak radi u njima ili vodi po gradu turiste.

Tako je i informatičar Dasen Petrić svoj poslovni plan zamislio i ostvaruje u ovoj gospodarskoj grani. No na jedan drugačiji način, kako i samo ime njegovog projekta Different Split kaže.

Naime, Petrić, u gradu inače poznat kao voditelj nekoliko kvizova znanja, položio je tečaj za turističkog vodiča i odlučio pokrenuti razgledavanja po gradu, ali ne ona uobičajena koja turiste provedu po palači i pričaju o gradu s aspekta službene povijesti.

Ture koje je zamislio i vodi nešto su drugačije. Ona najpoznatija je Dark Split u kojoj posjetitelji saznaju o nešto manje poznatim tamnim stranama različitih razdoblja povijesti našeg grada od bordela do paljenja vještica. Doduše, ne baš ovog posljednjeg, jer toga, kako nam je otkrio, u Splitu nije bilo. Krenuvši proučavati izvore o Splitu u knjižnicama, pošto ovakvih podataka nema na internetu, Petrić se iznenadio, kako u šali kaže, koliko je Split, na primjer, u vrijeme srednjeg vijeka bio tolerantan.

Dasen Petrić, foto: privatni album

Dasen Petrić, foto: privatni album

“Dok je u ostatku Evrope pa i području današnje Hrvatske, pogotovo na sjeveru, paljenje vještica bilo uobičajeno, u Splitu nije spaljena nijedna. Bio je samo jedan pokušaj prokazivanja neke žene, koja je živjela na Marjanu, kao vještice. I to od strane čovjeka s kojim je živjela, prala mu i čistila, ali mu se nije željela podati pa ju je on iz osvete prokazao kao vješticu. Međutim, kad je trebala biti spaljena, odmah pored lomače, spasio ju je jedan liječnik čiju je halju zahvatila vatra i umro je umjesto navodne vještice“, otkrio nam je jednu od zaboravljenih legendi koje priča zainteresiranim posjetiteljima, među kojima nisu samo stranci. Jer priče koje se pletu oko tamne strane Splita nisu poznate ni većini ljudi koje žive u gradu. Prije nego što je krenuo s vodstvom napravio je nekoliko tura s prijateljima iz grada koji su bili začuđeni bogatstvom gradske povijesti.

Ipak, ova tura nije za djecu do određene dobi. Jer otkriva i splitske bordele i još neke detalje koje nisu primjerene mlađem uzrastu. Ako ima mlađe djece, Petrić ipak ne otkriva sve detalje.

Osim ove ture, za sad su u ponudi i Nature Tours i Drinking Tours. Prva se odvija na Marjanu kroz šetnju prirodom od Bambine glavice do Prve vidilice i obilaska povijesnih mjesta. A druga, na Sustipanu u vrijeme zalaska sunca gdje se posjetiteljima nudi uživanje u lokalnom običaju ispijanja piva (domaćih dakako) uz romantični ugođaj kasno poslijepodnevnog mjesta kojeg je, kako nam je ispričao Petrić,  George Bernard Show istakao kao najljepše na svijetu u ovo doba dana.

“U planu imamo još nekoliko tura, no za sada ih nećemo otkrivati“, kaže Petrić koji je sasvim neočekivano došao na ovu ideju. Naime, jednog dana sjeo je za kompjuter u potrazi za poslom koji bi mogao raditi i u tražilicu upisao “poslovi koji se mogu raditi od kuće uz kompjuter“. Link po link došao je do neuobičajenih tura koje postoje diljem svijeta pa tako i u Zagrebu te shvatio da nešto tako ne postoji u rodnom mu gradu i odlučio provesti zimu kopajući u knjižnici po povijesnim knjigama kako bi saznao da li je u Splitu bilo zanimljivog materijala za ovakve ture. I bio je u pravu. S obilascima je krenuo na početku ove sezone, a već ima ponude od nekih agencija te namjerava proširiti ponudu. Tako da za sljedeću sezonu, kako je najavio, možemo očekivati još mnogo toga zanimljivog i neotkrivenog o našem gradu.

Mašenjka Bačić

0 comments