Zločin iz mržnje ne zanima policiju

Vladina studija pokazuje da je udio zločina iz mržnje prijavljenih policiji u Engleskoj i Walesu opao za skoro 20 posto.

Prema pisanju The Independenta, deseci tisuća slučajeva zločina iz mržnje počinjenih u Velikoj Britaniji se ne prijavljuju, dok lokalni čelnici upozoravaju kako nemaju vjere da policija želi rješavati takve slučajeve. Vladina studija pokazuje da je udio zločina iz mržnje prijavljenih policiji u Engleskoj i Walesu opao za skoro 20 posto u zadnjih tri godine.  No, manje od petine optužbi rasno ili religijski motiviranih zločina se istražuje, a manje od trećine je u uopće u sudskom procesu, a kamoli u fazi presude. Aktivisti tvrde da utvrđena diskrepancija pokazuje da policiju “više ne zanimaju“ zločini iz mržnje i da je više zainteresirana da prikaže kako broj zabilježenog kriminala opada, nego da ohrabri žrtve da prijave nasilje.

“Postoji pritisak na policiju da se ne bavi s ovakvom vrstom zločina“, kaže Fiyaz Mughal, voditelj Mame, koja pruža usluge telefona za pomoć žrtvama anti-muslimanskog nasilja.

Istraživanje provođeno kroz dvije godine pokazalo je da godišnje ima otprilike 278 tisuća zločina iz mržnje od kojih je 154 tisuće imalo element rasne motivacije. Međutim, policijski podaci zabilježili su samo 42,236 napada u prošloj godini i samo 30 tisuća rasno motiviranih zločina tj. 15 posto od sveukupno registriranih.

Statističari koji su pisali izvještaj kažu da je moguće da se neki zločini za koje je žrtva vjerovala da su rasno motivirani nisu tako procijenjeni od strane policije. U nevladinim organizacijama smatraju da je opisana diskrepancija rezultat toga što etničke manjine nemaju povjerenja u krivični sustav i pravosuđe i zbog toga ne prijavljuju zločine.

STav

0 comments