Zašto su Marathon Oil i OMV pobjegli s Jadrana?

Konzorcij tvrtki Marathon Oil i OMV odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Kao razlozi navode se granično pitanje između Hrvatske i Crne Gore te pad cijena nafte koji je doveo do smanjenja investicija u naftnoj industriji.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici 2. siječnja ove godine dodijelila sedam dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu konzorciju Marathon Oila i OMV-a. Od sedam dodijeljenih istražnih prostora, četiri se nalaze na južnom Jadranu, a tri na srednjem Jadranu. Unatoč tome što su već uložili 10 milijuna dolara u projekt, afera oko Piranskog zaljeva, kako piše Telegram,  bila je katalizator njihova povlačenja iz Hrvatske.

Sporna su polja na granici s Crnom Gorom i to polja 23, 26, 27 i 28. Dozvolu za polja 23, 27 i 28 imaju Marathon Oil i OMV, dok za polje 26 dozvolu ima INA. Prema sporazumu o privremenoj granici koju su 2002. godine potpisali Hrvatska i SR Jugoslavija, granica između Crne Gore i Hrvatske ide uz sam rub tih istražnih polja. Crna Gora granice pak tumači drukčije i smatra da granica ide sjevernije te da prolazi kroz gore navedene istražne prostore.

Jutarnji list navodi i kako je Crna Gora diplomatskim putem vršila jak pritisak na tvrtke tvrdeći kako im državna granica nije definirana, čime su unosili nesigurnost u dogovor. Osim toga, u lobiranje su navodno bila uključena i crnogorska veleposlanstva koja su činila sve kako bi tvrtke odustale od istražnih polja u Jadranu.

Marathon Oil i OMV su u lipnju kazali kako će potpisati ugovor s Hrvatskom uz uvjet da istraživanje na južnim poljima počne tek kada se definira granica između dvije države. Hrvatska je to odbila, a kao rješenje je predložila potpisivanje memoranduma između Hrvatske i Crne Gore u roku od godinu dana koji će konzorciju omogućiti radove na istražnim poljima bez obzira na konačno rješenje granice. Konzorcij je to prihvatio, no nakon afere Pirangate, stvari su krenule u drukčijem smjeru i dogovor je propao. Prema neslužbenim informacijama, navodi Jutarnji list, unutar konzorcija OMV je bio taj koji je konstantno inzistirao na graničnom problemu i smatra se da su oni tražili povlačenje iz Hrvatske. Zanimljiva je pritom činjenica da se ovaj isti konzorcij prijavio i na natječaj za istraživanje ugljikovodika u Crnoj Gori. Tamošnja je vlada odabrala pobjednike natječaja, ali ih još nije objavila, kazao je izvor Jutarnjeg lista.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je istinitost glasina da dogovora s Marathon Oilom i OMV-om neće biti. Istaknuo je kako nisu mogli prihvatiti uvjete koje je postavila druga strana te su zaključili da je za državu bolje da upitne istražne prostore ponudi na drugom natječaju. Unatoč sigurnosti koju su ponudili po pitanju problema oko granice, kazao je, ona nije bila dovoljna drugoj strani u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom.

Nakon povlačenja Marathon Oila i OMV-a iz Hrvatske od 10 istražnih polja za koja su prvotno izdane dozvole, u Jadranu su ostala samo tri takva polja. Za jedno polje dozvolu ima konzorcij ENI i Medoilgas, dok za dva polja ima INA. Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike, kazala je za RTL kako potpisivanje ugovora (3 za more, 6 za kopno) s ostalim kompanijama očekuju početkom rujna. Smatra kako bi ponovnim raspisivanjem natječaja mogli dobiti jednako dobre, ako ne i bolje ponude.

Kampanja S.O.S. za Jadran, koja se od samog početka aktivno bori protiv bušenja nafte u Jadranu, na svojoj je Facebook stranici proglasila pobjedu kako za kampanju, tako i za sve građane i građanke Republike Hrvatske. No, s obzirom na planove, treba naglasiti da je bitka za Jadran dobivena, ali da je “rat” još daleko od zaključenja.

S.T.

0 comments