Zaštitimo prirodu Dalmacije!

Divlja odlagališta otpada, niska razina svijesti ljudi o potrebama zaštite okoliša i prirode, nedovoljno razvijena suradnja nadležnih institucija, udruga i lokalnih zajednica te neusklađeni zakoni i njihovo neprovođenje – za sada je samo niz prijetnji zaštićenim prirodnim lokalitetima Splitsko-dalmatinske županije. Da sve ne bi ostalo na tome, u rujnu prošle godine pokrenut je projekt Partnerstvo za održivo korištenje zaštićenih dijelova prirode u Dalmaciji, skraćenog naziva Priroda Dalmacija, kojeg koordinira splitska Udruga Sunce.

Trenutno je u pripremi Plan upravljanja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Splitsko-dalmatinske županije – strateški dokument kojim će se odrediti vizija, ciljevi i aktivnosti koje je potrebno provesti u narednih deset godina. Plan se izrađuje u suradnji s relevantnim institucijama, udrugama i zainteresiranim građanima, zbog čega su u protekla dva mjeseca održane radionice u pet splitsko-dalmatinskih mjesta – u Imotskom, Omišu, Nerežišću, Hvaru te Sinju, čiji su građani pokazali najveći interes. Zainteresiranima je uz ostalo predstavljen projekt, rad Javne ustanove te zaštićena i Natura 2000 područja koja se nalaze u blizini pojedinih lokacija

Sljedeći ciklus radionica na istih pet lokacija organizirat će se tijekom ožujka i travnja 2015. kako bi dionici sudjelovali u izradi prijedloga aktivnosti koje je potrebno provesti da bi se osiguralo učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima Splitsko – dalmatinske županije. Za dodatne informacije obratite se Udruzi Sunce.

S.T.

0 comments