Zaštitari na Filozofskom fakultetu uklanjaju studentske plakate

Senat Sveučilišta u Zagrebu na prijedlog rektora Damira Borasa jednoglasno je suspendirao Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a za njim se poveo i sam fakultet koji je doveo zaštitare u zgradu.

Na jučerašnjem Senatu Sveučilišta na prijedlog rektora Damira Borasa jednoglasno je odlučeno kako se izbori za studentski Zbor održani prije više od godinu dana poništavaju. Naime, dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić tražio je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju, a MZOS mu je još 27. srpnja potvrdilo kako je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima. Kako su studentski predstavnici činili tek 14,6 posto Vijeća, umjesto zakonskih 15 posto, odluka Vijeća o pokretanju postupka njegova razrješenja je nelegalna, javio je portal srednja.hr.

foto: Akademska solidarnost

foto: Akademska solidarnost

Podsjetimo, Fakultetsko vijeće bilo je za smjenu dekana nakon pobune studenata zbog sporazuma o suradnji Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta koji je bio nepovoljan za studente Filozofskog fakulteta.

Tako su jutros  na Filozofskom fakultetu osvanuli plakati s Borasom i Previšićem te pozivi na studentski plenum no oni su vrlo brzo uklonjeni. “Netom nakon što su studenti(ce) krenuli u lijepljenje plakata, presrele su ih čistačice i pitale imaju li dozvolu za lijepljenje plakata. Kada su rekli da nemaju, odmah su zvale dekana i skinule sve plakate”, javila je inicijativa i sindikat Akademska solidarnost na svojim Facebook stranicama.

“Dakle, “dekan” Previšić je na fakultet doveo i privatne zaštitare (Sokol Marić). Dobili su prostoriju odmah na ulazu na fakultet. Ima ih bar trojica u crnim (naravno) uniformama, a navodno i još pokoji u civilnoj odjeći. Zasad se bave skidanjem nepoćudnih plakata, a u dogledno vrijeme tko zna…”, stoji na Facebook stranici Akademske solidarnosti.

Iz Akademske solidarnosti javljaju i kako je dekan cenzurirao fakultetsku mejling listu, a astudenticama i studentima je oduzeta i prostorija A-015 koju koriste od devedesetih godina.

“Ovakvo je gušenje slobode govora na jednoj akademskoj instituciji, nakon svih manipulacija i korupcije samo još jedna stavka na već podužoj listi. Otići ćete u ropotarnicu prošlosti kao najgori i najomraženiji dekan u povijesti FF-a”, poručili su dekanu Prevšiću na stranicama Akademske solidarnosti.

M.Ba.

0 comments