Zaokret katolika u Brazilu

“Valja voditi dijalog o pravima zajedničkog života osoba istog spola. Potrebna im je pravna potpora društva”, izjavio je tajnik Nacionalne biskupske konferencije Brazila, Leonardo Steiner, u intervjuu za dnevni list O Globo, piše Crol.hr.

Pomirljiva izjava stigla je, zanimljivo, samo godinu dana nakon što se Katolička crkva u Brazilu, zemlji s najvećim brojim katolika na svijetu, usprotivila odluci civilnih vlasti o uvođenju registriranog partnerstva među osobama istog spola dok se čeka konačna odluka parlamenta.

Katolička crkva je, ako je suditi prema riječima tajnika konferencije, u “stalnoj promjeni”. O instituciji koja je poznata po mnogočemu, ali ne i po držanju koraka sa suvremenošću, izjavio je da se “mijenja kroz vrijeme” te da “nastoji iščitati znakove vremena da bi prepoznala što treba promijeniti”. Za kraj je samo podcrtao da se “istine vjere ne mijenjaju”.

Podsjetio je da se samo dio Crkve protivio pravnoj mjeri registriranog partnerstva i to zato što zakon još nije izglasan u parlamentu. Nove, pomirljive tonove iz Katoličke crkve strani mediji su popratili izvješćem udruge Grupo gay de Bahia u kojem stoji da godišnje u Brazilu smrtno strada više od 300 homoseksualaca, transseksualaca i transvestita.

S.T.

0 comments