Za slobodan i antifašistički Split

Zagreb Pride izrazio je podršku sudionicima i sudionicama ovogodišnjeg Split Pridea.

“Slobodan i antifašistički Split, koji će se okupiti na Povorci ponosa je budućnost naše zemlje koja pripada svima nama, solidarnim borcima i borkinjama za potpunu ravnopravnost koja zasigurno dolazi – zajedno nas ništa ne može zaustaviti”, poruka je podrške koju su iz Zagreb Pridea uputili sudionicima ovogodišnjeg Split Pridea.

Osim podrške, iz Zagreb Pridea su naglasili kako je splitska Povorka ponosa do temelja promijenila zajedničku borbu za ravnopravnost i ukazali na još uvijek postojeće podle diskreditacije onih koji se protive i negiraju prava LGBT(IQ) osoba.   “Nakon desetljeća zajedničke borbe mi i dalje moramo naglašavati da je policija tu zbog onih koji vrše nasilje, organiziraju ilegalne nasilne skupove, onih koji diskriminiraju, vrijeđaju, potiču na mržnju te zbog nepravomoćnih zločinačkih organizacija i onih koji žive u palačama od oniksa. Homofobija je ta koja sve nas, sugrađane i sugrađanke, košta milijune kuna svake godine. To mora prestati”, kažu u Zagreb Prideu.

Inače, ovogodišnji Zagreb Pride se održava 14. lipnja pod motom “Na pravoj strani povijesti”. Njihov proglas prenosimo u cjelosti:

Proglas XIII. Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pridea: “Na pravoj strani povijesti“

Živimo u trenutku u kojem radikalna i klerikalna desnica želi unazaditi hrvatsko društvo i oduzeti svima nama teško stečena prava i slobode. Mi se s tim ne smijemo pomiriti, mi to ne smijemo samo promatrati, mi ne smijemo šutjeti – mi smo na pravoj strani povijesti.

Povijest svih dosadašnjih društava, povijest je borbi među onima koji nečije dostojanstvo zatiru i onih koji se bore za dostojanstvo potlačenih. Zato što se potlačenima prava i dostojanstvo ne darivaju, mi se za njih borimo. Naša je snaga solidarnost, naša je inspiracija povijest, naša hrabrost je budućnost.

Vještice, sufražetkinje, tekstilne radnice, antiratne aktivistkinje, drugarice i borkinje, jednom riječju – feministkinje – ostavile su nam u nasljeđe Osmi mart. Izborile su se za svoje dostojanstvo, za svoje pravo glasa, za pravo na rad, za izbor o rađanju i slobodu vlastitih tijela. Kako i ranije tako i danas, nastavlja se ženska borba za dostojanstvo radnica, za mir i sestrinjsku solidarnost, a protiv eksploatacije, šovinizma, rata, kolonijalizma i svih oblika nejednakosti. Solidarnost je ta koja nadilazi seksualnu orijentaciju, rasu, spol, rod i dob. Danas, nakon više od stotinu godina ženske borbe, prava i slobode koje nam je ta borba ostvarila opet se dovode u pitanje. Mi – lezbe, pederi, biseksualne, trans*, interseksualne i kvir osobe znamo da je ta borba bila na pravoj strani povijesti i zato danas zajedno stojimo u obrani naših prava.

Radnice, radnici, proleterke i proleteri, sindikalisti i sindikalistkinje i svi drugi borci i borkinje za dostojanstvo i prava radništva ostaviše nam u nasljeđe Prvi maj. To je borba za radničko dostojanstvo, minimalnu plaću, mirovine i penzije, radničko organiziranje, pravo na štrajk, osmosatno radno vrijeme i godišnji odmor. Danas, nakon više od stotinu godina borbe za radnička prava živimo socijalnu bijedu i nezaposlenost. I mi na Povorci ponosa također tražimo život dostojan čovjeka – od svakog prema sposobnostima, svakome prema potrebama. Zahtijevamo dostojanstven život za svakog radnika i svaku radnicu, zahtijevamo javno financirano obrazovanje za svakog studenta i studenticu, zahtijevamo osmosatno radno vrijeme, rodnu ravnopravnost pri zapošljavanju, svijet bez korupcije, bez nepotizma, bez dominacije i eksploatacije.

Studentice i studenti, buduće znanstvenice i znanstvenici, kako prije 45 godina, tako i danas pomiču granice, šire prostore borbe i propitkuju sve norme. Danas kada se znanstvene istine i dostignuća predstavljaju kao laž, mit ili propaganda, a Hrvatsku hodočaste šarlatanke i lobisti klerikalne agende iznova zajedno moramo braniti pravo na slobodu od dogme. Mi zajedno stojimo na pravoj strani povijesti i kažemo: nikada više na trgovima neće gorjeti knjige, vještice i znanstvenici.

Mi lezbijke, gejevi, biseksualne,trans*, interseksualne i kvir osobe, u Povorci ponosa ne marširamo samo za svoja prava, mi to uvijek činimo za prava svih potlačenih.
Biti na pravoj strani povijesti znači preuzimati odgovornost ne samo za sebe, već prihvaćati odgovornost za živote budućih generacija, za budućnost naše djece. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na strani svih onih potlačenih, obespravljenih, nevidljivih i nadglasanih. Biti na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno.
Pokažimo da nećemo samo šutke stajati postrance, budimo solidarni i solidarne jer nas zajedno ništa ne može zaustaviti.

Budi na pravoj strani povijesti i marširaj na XIII. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji.
– Trg žrtava fašizma, 14. lipnja 2014., u 14sati –

Organizacijski odbor Povorke ponosa Zagreb Pride 2014.:

Zvonka Barbir, Ana Brakus, Marin Berović, Marina Bubalo, Petra Ceraj, Petra Gluščić Puljek, Lorena Herceg, Monika Herceg, Jordi D. Ilić, Lejla Jerković, Marijo Marjanović, Daniel Martinović, Luka Nimac, Ivan Odak, Matea Popov, Simona Skuzin, Kristina Štrok, Petra Tomašić, Svjetlana Vukić, Nikola Zdunić, Paula Zore

S.T.

2 comments
Portal STav
Portal STav

Kosta Lomac ne znamo kako ste došli do tog zaključka.

Mila Krstulović
Mila Krstulović

...antifasisticki Split...odlicno da nas barem neko u Zagrebu tako percipira!