Visia Croatica ispunila uvjete za preuzimanje Imunološkog zavoda

Kako je danas kazao Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, komanditno društvo Visia Croatica ispunila je sve uvjete natječaja odnosno za ugovor o preuzimanju Imunološkog zavoda, a sada je na redu Vlada koja mora dati zeleno svjetlo.

Podsjećamo, Visia Croatica je komanditno društvo osnovano s ciljem spašavanja Imunološkog zavoda, a za otkup 54 posto udjela ponudila je 8 milijuna kuna. Taj novac prikupljen je od oko 20 tisuća građana, a dodatnih 100 milijuna kuna morala bi uložiti u razvoj posrnulog Zavoda. Osim pokretača društva Visia Croatica, koji imaju 10 posto udjela, kako je kazao jedan inicijator Đuro Lubura, preostale udjele drže civilne udruge, liječnici, dobrovoljni darivatelji krvi, jedinice lokalne samouprave i drugi.

Glavni je cilj da Imunološki zavod ostane u tajnom vlasništvu hrvatskih građana. Lubura je istaknuo da se Imunološki zavod nakon preuzimanja može prodati jedino ako se za to odluči tri četvrtine svih koji su uplatili iznose. To bi se pak onemogućilo ako bi ovu inicijativu novčano podržalo nekoliko stotina tisuća građana, čemu se Lubura nada.

Ukoliko se ovaj model preuzimanja jedne državne tvrtke realizira, bit će to presedan u hrvatskoj privatizacijskoj praksi. Radnici Imunološkog zavoda načelno podržavaju ovaj model privatizacije, jer ne vide drugog izlaza, mada bi najradnije da Zavod ostane u državnom vlasništvu.

S.T.

0 comments