Ustaški grafiti na riječkom HNK

Ove nedjelje na nekoliko mjesta na fasadi zgrade riječkog HNK Ivana pl. Zajca osvanuli su ustaški grafiti, potvrdili su iz Službe za odnose s javnošću te kazališne kuće za tportal.

Nekoliko ustaških znakova U s križem uz dodano prezime intendanta Olivera Frljića osvanuli su ove nedjelje na zgradi riječkog HNK. Vandalski čin napravljen je uoči nastavka projekta Kazališno novo ruho u okviru kojeg je najavljena Božićna instalacija Dalibora Laginje. Zasad nepoznati počinitelji prijavljeni su policiji, a o svemu su se očitovali i Oliver Frljić te njegov suradnik Marin Blažević:

“Zgroženi smo vandalskim činom uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, zaštićenog spomenika kulture u gradu Rijeci. Očekujemo reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta, a da u isto nisu ni kročili. Posebno nas zanima kako će na čin vandalizma reagirati riječki HDZ (čiji je predsjednik intendanta HNK u Rijeci višekratno proglašavao ‘moralno defektnom’ osobom), desničarski mediji poput Večernjeg lista, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, predvodnice kampanje fabriciranja i laganja o poslovanju i programu HNK u Rijeci, Vitomira Lončar i Snježana Banović, te Slobodan Prosperov Novak koji je u nedavnom nastupu na stranicama Večernjeg lista izjavio da je ‘Frljić ništa drugo nego jedan ustaški intendant’”.

Na ovaj vandalski čin reagirao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. “Iscrtavanje ustaških simbola na zgradi kazališta je sramotno djelo koje zaslužuje svaku osudu. Riječ je o simbolima koji slave sramotno razdoblje hrvatske povijesti, u kojem su činjeni stravični zločini iz mržnje, u kojem se vodstvo tadašnje države svrstalo uz nacističku ideologiju i odreklo se velikog dijela teritorija samo zato da bi dobilo podršku za obnašanje vlasti. Nažalost, većina onih koji danas slave NDH i iscrtavaju ustaške simbole gdje stignu ne znaju sve povijesne činjenice te zbog nedostatka edukacije slave NDH kao kakvu kolijevku hrvatske države i moćan izraz ljubavi prema domovini, što definitivno nije točno i jedino što autori ovih i sličnih grafita i poruka pokazuju je – neznanje. Jasno je da se simboli iscrtani na kazalištu odnose na intendanturu i rad Olivera Frljića. No, kao što sam rekao, većina autora takvih grafita ne zna povijesne činjenice i Frljića kritiziraju zbog njegovog rada kroz koji analizira bolne povijesne istine, a one očito ne idu uz zamišljenu sliku hrvatske povijesti koju dio naših sugrađana ima u svojim glavama. Grafiti će biti uklonjeni u što kraćem roku”, izjavio je Obersnel za Novi list.

A.B.

0 comments