Unatoč kiši, građani Splita napunili trg ispred HNK + VIDEO

Prosvjed podrške nastavku provođenja Cjelovite kurikularne reforme počeo je u 18 sati na trgovima gradova diljem Hrvatske – u Zagrebu, Splitu, Križevcima, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Osijeku, Bjelovaru, Rijeci, Virovitici, Poreču, Puli, Zadru i Korčuli. Unatoč popodnevnom prolomu oblaka građani Splita i okolice okupili su se u velikom broju ispred HNK kako iskazali svoje nezadovoljstvo tekućim stanjem u društvu i dali podršku cjelovitoj kurikulkarnoj reformi. Pogledajte kako je bilo u Splitu!

Unatoč popodnevnom prolomu oblaka građani Splita i okolice okupili su se u velikom broju ispred HNK kako iskazali svoje nezadovoljstvo tekućim stanjem u društvu i dali podršku cjelovitoj kurikulkarnoj reformi. S kišobranima u ruci i transparentima na kojima su pisale parole poput „I veli i mali znaju da ste pali“, „Ovo je samo prosvjed, fešta je kad ode cijeli ‘tim’“, „Tim(e) to go“, ali i podrška ovogodišnje Split Pridea građani Splita poručili su ovoj Vladi da je dosta igranja s obrazovnim sustavom Hrvatske.

Uotežanim uvjetima i s problemima ozvučenja, na tribini ukrašenoj zastavicama duginih boja, među kojima, splitski govornici, organizator Darko Čop iz Info zone, doktorica odgojnih znanosti iz Makarske Ivana Visković, profesorica Ana Nikolić istaknuli su zahtjeve prosvjeda koji su se održali diljem zemlje te ukazali na probleme koji bi mogli nastati.

“Tražimo od Hrvatskog Sabora dadonese zaključak podrške reformi i ekspertnom timu. I odbacite zaključke Odbora za obrazovanje. Obranite naše pravo na obrazovanje 21. stoljeća. Priliku imate već u petak. Tražimo od Sabora da donese rezoluciju o obrazovanju kao nacionalnom interesu koja će obvezati ovu, ali i sve sljedeće vlade. Od Vlade očekujemo da poštuje volju građana i struke. Zaštitite obrazovanje od političkih i interesnih sabotaža ili odstupite”, poručio je Čop.

Ipak, najveći pljesak pobrala je posljednja govornica, psihologinja Tena Romani, majka dvoje djece od kojih je jedan predškolac. „Prvo bi željela reći da mi je jako drago što vidim toliko majki koje su po kiši dovele svoju djecu ovdje pa nisam jedina. Iako smo pokisli, nadam se da to nećemo puno platiti jer u drugoj varijanti da se nismo pojavili ovdje više bi platili“, rekla je Tena dodajući kako je nedavno prije odlaska na testiranje u školu sina bila uzbuđena, no da su joj prijatelji rekli da će joj brzo puknuti balun iluzija koje gaji prema školstvu. „Kvalitetno obrazovanje koje potiče znatiželju, razmišljanje i kreativnost te uči vrijednostima ne bi trebao biti balun iluzija. Na to se ne bi smjelo trošiti vrijeme. Ja ne želim čekati još pet godina da moje drugo dijete krene u školu koja će imati kvalitetan obrazovni sustav“.

Dok je kiša još nemilosrdno sipala, prosvjed je unatoč nemanju razglasa završio pjesmom prosvjeda „Kad bi svi“.

M.Ba.

  • DSC_0012
  • DSC_0028
  • DSC_0041
  • DSC_0057
  • MIRS
  • time
  • DSC_0028
  • rispet
  • prosvjed
0 comments