Udruge o Planu upravljanja: Mora postojati javna kontrola i poštivanje procedura

Predstavnici udruga članica Povjerenstva za izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom  - Aspalathos, Društvo Marjan, Građanska inicijativa Split i Teserakt, zajedno sa splitskim HULU-om na današnjoj konferenciji za novinare izrazili su svoje nezadovoljstvo procesom izrade te kvalitetom samog dokumenta. Kao što smo već pisali na portalu STav velik dio članova Povjerenstva uopće nije bio informiran o tome da se radi na pisanju dokumenta teksta, a o samoj objavi na stranicama Grada Splita saznali su putem medija.

“Frapiralo nas je što se u medijima naglašava uloga udruga kao predstavnika cijele javnosti u izradi Plana te se izjavljuje da je splitska javnost Plan verificirala. Ništa od toga nije točno. To je opasno i mogla bi se ponoviti ista situacija koju smo imali sa Strategijom kulturnog razvitka. Ili u budućnosti s Planom urbane aglomeracije o kojem javnost također pojma nema. Nakon četiri godine i 1 000 stranica Plana dogodilo se da ga nije ovjerilo Povjerenstvo, niti je javno prezentiran”, izjavila je Diana Magdić iz udruge Teserakt. S obzirom na dosad iznesene stavove o potrebi javne rasprave, iz redakcije STav-a poslali smo upit Gradu Splitu hoće li je biti, no još uvijek nam nisu odgovorili.

“Kako se o ovom upravo iznesenom dokumentu, nama donedavno potpuno nepoznatom, nije raspravljalo na sjednici Povjerenstva i kako se usprkos utvrđenoj proceduri o tome nije ni glasovalo, smatramo iznošenje Plana u javnost grubim manipuliranjem i zaobilaženjem legalno izabranog Povjerenstva za što su najodgovorniji gradonačelnik Ivo Baldasar, njegov zamjenik Goran Kovačević, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva, te predstavnici tzv. užeg znanstvenog tima – Inge Tomić Koludrović, Lidija Petrić i Mirko Petrić, a tim radnjama se pokušava prejudicirati odluke Povjerenstva o Planu upravljanja”, dodala je Magdić.

Što se tiče samog karaktera dokumenta, na konferenciji je upozoreno kako Planu upravljanja nedostaje cijeli niz ključnih točaka neophodnih za njegov  završetak, a k tome će, ako se usvoji ovakav kakav je predložen, smatraju iz udruga, biti potpuno neoperativan i u svojem većem dijelu neprovediv.

“Plan je nedorečen, a mi nismo vidjeli njegovu konačnu varijantu, te faktički nismo sudjelovali u procesu izrade. Svi sudionici izrade trebali su uoči objave dobiti Plan, te se očitovati, a nakon toga mogao je ići dalje u proceduru”, rekao je Mario Rovan, koordinator udruga pri Povjerenstvu dodavši da sadržaj Plana nisu verificirali niti Ministarstvo kulture, niti UNESCO.

“Ne postoji završni dio iz kojeg se vide akcijski plan i mjere. Ne želimo sada ići u procjenu Plana jer on nije prošao raspravu. A nemamo čak niti jedinstven stav znanstvenog tima. No ipak neki njegovi članovi govore da je Plan gotov. Lako je zaključiti da se time širom otvaraju vrata politici samovolje raznih gradonačelnika, načelnika i pročelnika, što tendencijski vrlo ozbiljno dovodi u pitanje status grada na listi UNESCO-a”, dodao je Rovan.

Srđan Marinić iz Društva Marjan podsjetio je kako je cijeli proces vezano uz Plan upravljanja pokrenuo civilno društvo, a zatim se priključio znanstveni tim. “Baš ono što je znanstveni tim kritizirao, dakle, način na koji je donesen stari Solarov plan upravljanja, sad se ponavlja. Sramotno je da o tome da je Plan gotov doznajemo iz medija, a kao udruge sudjelujemo u njegovoj izradi. To je van svih pravila ponašanja. Skandalozno je i što je napisano da nije potrebna javna rasprava. Dok je Povjerenstvo radilo, mi smo donosili neke zaključke kao što je prijavljivanje cijelog marjanskog poluotoka kao kontaktne zone UNESCO-a, ili zabrana parkiranja u povijesnoj jezgri, što je i strateška odrednica GUP-a. Međutim dok smo mi to tamo jednoglasno izglasavali, gradska uprava je donosila drukčije, potpuno suprotne odluke. Bojimo se da bi ovaj dokument mogao poslužiti kao smokvin list, da se zadovoljni neka forma, da bi gradska vlast mogla raditi po svome”, rekao je Marinić.

Također su upozorili da će ukoliko se nastavi s ovakvim postupanjem kao odgovorni i s razlogom za povijesnu jezgru zabrinuti građani, biti prisiljeni o tome obavijestiti UNESCO. No prije toga žele detaljno izvijestiti Gradsko vijeće i predložiti mjere za krupne promjene u dovršavanju Plana upravljanja, za što će biti nužno izravno informiranje Gradskog vijeća na tematskoj sjednici. “Ukoliko se stvari ne budu mogle riješiti na lokalnoj razini, mi ćemo naravno kao i do sada obavijestiti UNESCO, kao što smo napravili i u slučaju bedema Contarini, kada smo, pročitavši da je UNESCO odobrio projekt, pitali njih i doznali da ga nisu odobrili. Mora postojati javna kontrola što se u Gradu događa”, dodala je Magdić.

Boran Vrandečić iz Građanske inicijative Split podsjetio je kako su dogradonačelniku poslali pismo u kojem su ga upozorili kako je upravo Povjerenstvo tijelo koje je dužno izraditi i raspraviti Plan, a on im je odgovorio  da se putem linka na stranicama grada mogu informirati o Planu. “Dovedeni smo pred gotov čin. U međuvremenu su već krenule afirmativne priče u medijima o planu od strane znanstvenog tima. Smatramo da se ovako vrši pritisak na nas da se Plan ovakav kakav je, s nizom nedostataka i nedorečenosti provede kroz Gradsko vijeće”, rekao je Vrandečić.

Kad vidimo da se izrađuje Plan o kojem ovisi hoćemo li ostati dio UNESCO-ve zaštićene baštine, jasno je da ne smije biti nikakvih propusta, previda, preskoka ili nepravilnosti. A svega navedenog u ovom Planu sada ima”, upozorila je Anamarija Botteri Peruzović iz HULU-a.

Stoga predstavnici udruga zahtijevaju žuran saziv sjednice Povjerenstva na kojem želimo da osim svih ostalih članova bude prisutan i gradonačelnik Baldasar, inače odsutan sa svih dosadašnjih sjednica i radionica te traže da sjednica bude otvorena za javnost, odnosno predstavnike medija, kako bi konačno svi direktno bili upoznali s cijelim serijom problema kojima su udruge kao predstavnici javnosti bile zaobilažene u najvećem dijelu procesa izrade.

L.L., M.Ba.

2 comments

Trackbacks

  1. […] Udruge o Planu upravljanja: Mora postojati javna kontrola i poštivanje procedura […]