Udruga Sunce: Baldasar o Marjanu kao Rojs o privatizaciji

Povodom obilježavanja 50. obljetnice proglašenja park šume Marjan zaštićenim dijelom prirode, koje je 16. prosinca prigodno održano u Vili Dalmacija, doduše, bez Društva Marjan, koje nije pozvano, a koje već 111 godina jedini istinski skrbi o tom najvećem brdu na splitskom poluotoku – komentarom se oglasila Udruga za prirodu, okoliš i održiv razvoj – Sunce.

“Ja ih u potpunosti ne razumijem. Važnije im je što je bilo prije 10-20 godina ili da pokušaju inkriminirati nekog tko je navodno učinio nekakvo kazneno djelo, nego da zajedno gledamo u budućnost. Zapetljali su se sami sa sobom u puste priče, pisanje, istraživanje prošlosti, zaboravljajući da je pametnije da se svi skupa bavimo budućnošću. Sve to je rezultiralo potpuno poremećenim odnosima između vodstva Društva Marjan i Javne ustanove, odnosno Grada. Nažalost, ovo do sada što sam vidio, radi se ili o preuveličavanju ili o izmišljanju problema. Mi smo im ponudili da upravljaju Javnom ustanovom, i u tih šest mjeseci Upravnog vijeća bavili su se samo onim što je bilo”, kazao je tada Baldasar, naravno, ignorirajući činjenice i kaznenu prijavu Društva Marjan, kojom se želi rasvijetlili situacija u Javnoj ustanovi koja ni danas, kako se čini, ne upravlja Marjanom sukladno važećoj regulativi u Republici Hrvatskoj.

“Ne samo da Društvo Marjan nije pozvano nego je gradonačelnik iskoristio ovu svečanu prigodu da događanje otvori i zatvori objedama na račun onih koji nisu pozvani”, upozoravaju iz Udruge Sunce te se pitaju: “Što je iduće, proslava Hajdukova rođendana bez Torcide?” Komentar kojeg u ime Udruge Sunce potpisuje Mosor Prvan prenosimo u cijelosti.

“Evo još samo ovaj projekt pa ćemo nakon njega zabranit ilegalnu gradnju na Marjanu – sjetit će se neki antologijske izjave jednog splitskog vijećnika od prije par godina vezano za izgradnju ugostiteljskog objekta povezanog sa bivšim gradonačelnikom u splitskoj park šumi. Ukoliko se ne varam jedan drugi vijećnik na to je posprdno predložio da se ubuduće zabrane i ilegalna ubojstva na Marjanu.

U svakom slučaju kada gradsko vijeće zasjeda po pitanju Marjana možete biti sigurni da je tema vezana uz nešto što je po svoj prilici – protuzakonito. Našem gradonačelniku Baldasaru je to dosadilo pa je odlučio takvim radnjama stati na kraj tako da eventualne protuzakonitosti ignorira, a one koji na njih upozoravaju pozove da mu se pridruže u ignoriranju istih.

Tako naš gradonačelnik proziva Društvo Marjan da “prestanu s ovim što rade (kaznenim prijavama za sumnjive radnje)… i da zajedno idemo dalje u čuvanju, zaštiti i oplemenjivanju Marjana”.

Gradonačelniku Društvo Marjan jednostavno nije jasno jer kako kaže: “Važnije im je da pokušaju inkriminirati nekog tko je navodno učinio neko kazneno djelo nego da zajedno gledamo u budućnost.” To neodoljivo podsjeća na generala Rojsa i onu njegovu “ko je jamio jamio”.

Samo da stvari stavimo u perspektivu manje upućenima Društvo Marjan je 111 godina stara instituciju koja je Marjan pošumila, očuvala, uredila kao izletište, postavila putokaze, dovela vodu, obnovila crkvice, izdala knjige o Marjanu, inicirala njegovo proglašenje zaštićenim područjem te na koncu je za zasluge odlikovano i Zlatnim grbom grada Splita. Sve što vidite na Marjanu (izuzev bespravne gradnje, to je omogućila politika) je zasluga Društva Marjan.

U utorak, 16.12.2014. u Vili Dalmacija obilježena je svečana obljetnica 50 godina od proglašenja Marjana park šumom. Na proslavi koje ne bi bilo da nije Društva Marjan – Društvo Marjan nije pozvano! Kako kaže gradonačelnik, to je zato jer se “Društvo Marjan okrenulo u protivnost (nisu mu se pridružili u ignoriranju)”.

Ne samo da Društvo nije pozvano nego je gradonačelnik iskoristio ovu svečanu prigodu da događanje otvori i zatvori objedama na račun onih koji nisu pozvani.

Sve da je gradonačelnik u pravu i da je Društvo zaista izmislilo sve elemente kaznene prijave opet bi to bila stvar temeljne pristojnosti na račun 111 godina starih zasluga. Po meni to je ne samo bezobrazno nego sramotno i jadno! Ne služi na čast ni Gradu i Gradskoj javnoj ustanovi koja upravlja Marjanom. Što je iduće, proslava Hajdukova rođendana bez Torcide?

Po nama, uloga Društva Marjan je da se brine za Marjan na sve moguće i pravno prihvatljive načine kao što su to do sada uvijek i radili. Između ostalog i da ukazuje na nepravilnosti u radu. Da ne ostanemo nedorečeni navodimo samo nekoliko razloga zbog kojih Društvo prijavljuje gradsku Javnu ustanovu za upravljanje park šumom Marjan:

1. Manipuliranje obuhvatom Park šume Marjan (pretvaranje negrađevinskog u građevinsko zemljište). Između ostalog na Marjanu je 60 bespravnih objekata za koje gradska Javna ustanova nije podigla prijave, a sada gradonačelnik najavljuje legalizaciju i kaže: “Nakon legalizacije ćemo napraviti prilaze, ceste, putove,…” Drugim riječima tko je jamio je jamio i sad će dobiti i svu potrebnu infrastrukturu.

2. Protupravno obavljanje šumarskih radova – Javna ustanova postoji od 2005. te od tada na Marjanu provodi šumarske radove, a da među više od 50 zaposlenih nema ni jednog licenciranog šumara! To je kao da na letu iz Splita za Zagreb saznate da u avionu nema pilota, ali vas uvjeravaju da se ne sekirate jer je to tako već godinama!

3. Unutarnja revizija Grada utvrdila je da se ne provodi Zakon o javnoj nabavi – Nikom ništa, Bože moj kao da je to nešto neuobičajeno u našem malom mistu.

I eto, tko će koga ako neće vuk magare.”

R.T.

2 comments
Boris Zuvela
Boris Zuvela

Da, čijom lovom će financirati tu infrastrukturu?