Tribina o Lori

Tribina pod nazivom Suočavanje s prošlošću Grada Splita održat će se u četvrtak 16. lipnja 2016. godine s početkom u 18 sati u Klubu mladih Split (Ruđera Boškovića 20/II).

Ranih devedesetih godina Split je bio mjesto masovnih razmjera kršenja ljudskih prava čija je narav do danas ostala snažno tabuizirana. Tome svjedoče manipulacije kulture sjećanja na nedavnu prošlost Splita, kao i politike društvenog zaborava na traumatična iskustva koja je grad proživio.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Neformalna grupa studenata Sveučilišta u Splitu organizira javnu raspravu kako bi se mapirala najteža kršenja ljudskih prava u Splitu za vrijeme devedesetih godina u kontekstu provođenja mehanizama tranzicijske pravde.

Nastojanje ove rasprave je uvidjeti odnos javnosti te državnih i gradskih institucija prema događajima iz prošlosti te pokušaj razumijevanja recentnih trendova u njihovoj (anti)memorijalizaciji.

Kao posljednje, rasprava će uspostaviti dijalog o vrijednostima i porukama koje prema mladim generacijama može prenijeti nepoštovanje prema žrtvama, društveni zaborav, nacionalizam i militarizacija društva.

Povod za raspravu proizlazi iz posljednje odluke Gradskog vijeća Grada Splita da postavi spomenik 72. bojni vojne policije ispred ulaza u vojni kompleks Lora. Osmorica pripadnika te jedinice osuđeni su za mučenja i smrti nedužno zarobljenih civila pretežno sprske nacionalnosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u tom kompleksu. Diskutabilnim odlukama Gradskog vijeća pridružuje se i ona iz 2014. da u ulici Ruđera Boškovića, koja je bila poprište nasilnih deložacija i izbacivanja građana Splita iz stanova samo zato jer su bili druge nacionalnosti, podigne spomenik 9. bojni HOS-a.

Sudionici rasprave bit će:

Tonči Majić, aktivist Dalmatinskog komiteta za ljudska prava
Jurica Pavičić, novinar i publicist
Dragan Markovina, povjesničar

A.B.

0 comments