Tovarima je misto na Marjanu

Kordinacija organizacija Splitski tovari smatra kako bi na Marjanu trebale biti domaće životinje te najavljuje prezentaciju svog projekta ovaj mjesec.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Prijedlog preoblikovanja postojećeg ZOO vrta u
tematski park dalmatinskih domaćih životinja

Gradsko vijeće Grada Splita usvojilo je 09. listopada 2014. zaključak prema kojem se ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan zadužuje za izradu stručne studije i prijedloga uređenja i unapređenja Park šume Marjan, a posebno područja i lokacije Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta. Ista bi služila kao stručna podloga i okvir za javnu raspravu i natječaj u pogledu uređenja sadržaja predmetne lokacije, u okvirima zakonskih mogućnosti Zakona o zaštiti prirode.

Prošlo je već više od pola godine, a da javnost i dalje nije upoznata s provođenjem ove odluke Gradskog vijeća.
U međuvremenu je, 04. veljače 2015., gradonačelnik donio Zaključak o osnivanju povjerenstva za izmještanje životinja iz ZOO vrta na Marjanu. Od predstavnika civilnog društva u povjerenstvo su imenovani predstavnici udruge Prijatelji životinja i Zeleni Dalmacije.

Temeljem gore navedenog, kao i točke 20. Kodeksa za Marjan koja glasi:
“Zahtijevamo rekonstrukciju i eventualno proširenje postojećeg ZOO vrta uz obnovu postojeće zgrade Prirodoslovnog muzeja i malog restorana, te uređenje ZOO vrta u skladu sa suvremenim standardima s autohtonim životinjama u autentičnim nastambama uz uklanjanje betonskih nastambi za divlje životinje”, namjera nam je započeti širu javnu raspravu o budućem sadržaju na području Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta, uz uključenje svih zainteresiranih strana – predstavnika Grada Splita (Služba za kulturu i umjetnost, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Javna ustanova za upravljanje Park – šumom Marjan), civilnog društva, stručnih pojedinaca i cjelokupne zainteresirane javnosti s ciljem iznalaženja najboljeg rješenja za buduće uređenje predmetnog prostora u zaštićenom dijelu prirode Park šumi Marjan.

S obzirom na memorijsku važnost, smatramo neophodnim da na tom prostoru ostane određeni broj autohtonih pasmina domaćih životinja kojima je Marjan prirodno podneblje, u tradicijskim nastambama izgrađenim uz primjenu suhozidne tehnike gradnje. Ne zaboravimo da je gotovo svaka splitska – varoška familija živjela u suživotu sa životinjama, gdje je magarac imao posebnu ulogu za svakog težaka. Njima su prilagođavane čak i pojedine ulice kojima su se kretali do svojih polja i natrag. Težaci su zajedno s magarcima kultivirali Marjan i ostavili jedinstven kulturni krajolik od nedavno upisan u registar kulturne baštine RH.

Budući tematski park na Marjanu trebao bi pričati autentičnu splitsku i dalmatinsku priču o suživotu ljudi i životinja na ovim prostorima, a postojeće zaštićene zgrade obnovljene u izvornim gabaritima bile bi, u funkciji tematskog parka, korištene u edukativne svrhe uz proširenje i na prostor Botaničkog vrta.

S obzirom na važnost splitskog ZOO vrta, u sam postupak preoblikovanja sadašnjeg ZOO vrta u budući tematski park trebala bi biti uključena šira zajednica s naglaskom na socijalni, odgojni i edukativni aspekt projekta te su već poduzete preliminarne radnje za uključenje djece i socijalno ugroženih skupina građana u projekt. Svoj obol projektu dali bi i umjetnici organiziranjem različitih događanja na temu suživota domaćih životinja i ljudi. Predloženo rješenje, osim izloženog, omogućilo bi korištenje svih potencijala s ciljem zadovoljavanja ekološke, urbanističke, umjetničke, turističke i ekonomske, kao i zakonodavne komponente projekta.

Detalji projekta bit će tijekom svibnja prezentirani na javnoj tribini.

Kordinacija organizacija Splitski tovari
(KO Splitski tovari)

Kordinaciji organizacija Splitski tovari – do sada su pristupile iduće udruge i organizacije:

k.u.u.Uzgon
Queer sport Split
HULU-Split
Mavena
KLFM radio
Teserakt
Društvo Marjan
Udruga Most
Građanska inicijativa Split
udruga 4 grada Dragodid
IKS festival
Urban style
Queeer anarchive
Udruga Sunce
Udruga Sensoria
k.u.u.Zoe
k.u.u.Romb
Udruga Flomaster

 S.T.

0 comments

Trackbacks

  1. […] dosadašnjeg zoo vrta uredi tematski park naziva Park dalmatinskih domaćih životinja. U svom priopćenju  navode da “s obzirom na memorijsku važnost, smatraju neophodnim da na tom prostoru ostane […]