Tko se ne boji Crkve još?

Od brojnih manje ili više važnih tema u predizbornoj kampanji o jednoj se nikako ne raspravlja – položaju i moći Katoličke crkve. Revidiranje Vatikanskih ugovora prema kojima Crkva ostvaruje financijsku dobit pomoću koje nerijetko iz pozadine kroji odnose moći ne nalazi se na tapetu nijedne stranke, osim Pametno,koja bi izbacila vjeronauk iz škola. A HDZ, Most i SDP potpuno su ignorirali pitanja STava u vezi vjeronauka i proračunskih davanja crkvi. Od poruka s oltara strahuju svi, a sekularna Hrvatska iz dana u dan prestaje to biti.

Protiv vjeronauka u školama izjasnila se samo stranka Pametno, a HDZ, Most i SDP potpuno su ignorirali pitanja STava u vezi vjeronauka i proračunskih davanja crkvi. Odgovor smo dobili samo od Ivice Puljka, tajnika stranke Pametno. Iako njegova djeca pohađaju vjeronauk u školi, Puljak je uvjerenja da je vjeronauku mjesto u crkvi.

“Supruga Marijana i ja potječemo iz vjerničkih obitelji i to je razlog zašto naša djeca idu na vjeronauk u školi”, objasnio je Puljak. Tajnik stranke se, međutim, zalaže za odvojenost crkve od države i zato ne podupire naučavanje vjere u školama. Da bi se ta praksa napustila, potrebno je, kaže, revidirati Vatikanske ugovore i to kroz dijalog u kojemu bi najveću ulogu trebali imati vjernici. “Nikako kroz diskusiju dva suprotstavljena tabora, tako ništa nećemo postići“, veli Puljak.

Ivica Puljak, foto: pametno.org

Ivica Puljak, foto: pametno.org

Puljak ne zna koliko točno novca iz državnog proračuna dobiva Katolička crkva, kao što ne zna ni ostatak hrvatske javnosti. On je, naime, spomenuo 245 milijuna kuna, koliko u proračunu stoji pod stavkom Međunarodni sporazum – Sveta stolica i RH. Ali to nije sve, davanja za Crkvu po Vatikanskim ugovorima razbacana su po ministarstvima obrazovanja, obrane, socijale, kulture, zdravstva, iz pričuve… A za razliku od ostalih proračunskih korisnika Crkva nije dužna podnositi izvješća o trošenju novca hrvatskih građana.

“Princip bi trebao biti jednak za sve institucije i sve korisnike proračuna, trošenje javnog novca mora biti transparentno prikazano u proračunu”, kaže naš znanstvenik koji se nada da će na predstojećim izborima dobiti priliku da zaokrene Hrvatsku.

Prema posljednjim javno iznesenim podacima koje je Vlada dala 2014. godine na upit zastupnice Nansi Tireli, Katolička je crkva iz državnog proračuna u deset godina, od 2003. do 2013. godine dobila oko šest milijardi kuna, u prosjeku 600 milijuna kuna godišnje. U taj iznos nisu uračunata davanja iz proračuna gradova i općina, niti kune koje bi se slile u proračun da Crkva nije oslobođena plaćanja poreza. Ne znamo tako ni koliko dobije od iznajmljivanja poslovnih prostora, ni od milodara. Prema procjeni don Ivana Grubišića, koji je u Saboru bio pokrenuo inicijativu za raskidanje Vatikanskih ugovora, Crkva godišnje od građana dobije oko milijardu kuna. To je više od godišnjeg proračuna Ministarstva branitelja ili više od godišnjeg proračuna Ministarstva kulture koji su teški nešto više od 900 tisuća kuna.

No, vratimo se vjeronauku. Za plaće vjeroučitelja građani Hrvatske godišnje izdvoje u prosjeku nešto više od 200 milijuna kuna. Usporedbe radi, za plaće saborskih zastupnika, na koje smo svi ogorčeni, dajemo pet puta manje, 48 milijuna kuna.

Što danas o vjeronauku u školama misle čelni ljudi Mosta, HDZ-a i SDP-a možemo samo nagađati iz njihovih prijašnjih izjava. Nikola Grmoja nam je u telefonskom razgovoru kazao da više nije glasnogovornik MOST-a, ali da će svakako provjeriti što je s našim upitom i javiti nam. Obećanje nije ispunio, kao ni Ivan Jabuka, glasnogovornik HDZ-a. A glasnogovornica Danica Juričić Spasović SDP-a uopće nije odgovarala ni na pozive mobitelom ni na mejlove.

Ostaje nam prisjetiti se ranijih izjava političkih čelnika tih stranaka. Grmoja je tako početkom godine za televiziju N1 kazao da bi vjeronauk trebao ostati u školama kao izborni predmet, ali kako ga je nužno postaviti kao prvi ili posljednji sat, zbog učenika koji ne pohađaju vjeronauk. I Božo Petrov je medijima izjavljivao da vjeronauk treba ostati u školama.

Zoran Milanović je svojevremeno, zamoljen da komentira izjave svoje stranačke kolegice Marije Lugarić da bi SDP, osvoji li vlast, mogao izbaciti vjeronauk iz osnovnih i srednjih škola, kazao da je stav je SDP-a da je vjeronauk u školama uređen međunarodnim ugovorom koji u SDP-u poštuju. Napominjao je i kako je svačije privatno pravo da izabere ili ne izabere nastavu vjeronauka.

Stav HDZ-a je jasan, ta je stranka i potpisala ugovore na temelju kojih svi građani Hrvatske, htjeli to ili ne, bili vjernici ili ateisti, izdvajaju novac za obnovu i gradnju crkava, samostana i drugih vjerskih objekata, prema podacima iz odgovora Vlade Nansi Tireli prosječno 10-ak milijuna kuna godišnje i još oko 60 milijuna kuna za zaštitu crkvi koje su spomenik kulture. Za plaće i naknade kleru, za karitativnu djelatnost i obrazovanje svećenika građani daju 280 milijuna kuna, godišnje, za dušebrižništvo u bolnicama i domovima socijalne skrbi oko 1,3 milijuna kuna, za plaće i materijalne rashode Vojnog ordinarijata prosjeku 11,5 milijuna kuna, za dušebrižništvo katoličkih vjernika u Ministarstvu unutarnjih poslova, za plaće i donacije u MUP-u te za hodočašća policajaca, prosječno 3,5 milijuna kuna…

Rekla bi moja pokojna baba, ko ima dat će mu se, ko nema uzet će mu se.

Duška Čolović

0 comments