TIH: “Još nema antikorupcijske linije za zaštitu sporta”

Povodom aktualnih uhićenja čelnika FIFA-e osumnjičenih za korupciju, Transparency International Hrvatska (TIH), hrvatski ogranak globalne mreže za borbu protiv korupcije, apelira na vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza da zaštiti integritet i poštenje svih aktera uključenih u hrvatski nogomet.

Da podsjetimo, šestero visokih dužnosnika FIFA-e uhićeni su jučer u Švicarskoj, a tereti ih se za prijevaru, pranje novca te reketarenje s ciljem pribavljanja imovinske koristi od 1990. godine do danas. Uzmemo li u obzir činjenicu da je i HNS u posljednjih nekoliko godina optužen za svakakve protuzakonite djelatnosti, ali da situacija po pitanju zakona i dalje stagnira, može se reći da razloga za zabrinutost svakako ima.

Udruga TIH naglašava kako se buduća neprihvatljiva djelovanja moraju preventirati i kako se moraju prikupiti stvarni podaci da bi se dobio pravi uvid u nedostatak integriteta u sportu. „Zaštitite hrvatski nogomet i sport u cjelini od podmićivanja, manipuliranja, namještanja rezultata, trgovanja igračima i korištenja nedopuštenih sredstava”, kažu u svom apelu.

“Podsjećamo da je Hrvatski olimpijski odbor još u travnju obećao otvoriti besplatnu antikorupcijsku liniju kako bi se prijavile i otkrile manipulacije i korupcija, a zaštitio sport kao takav”, upozoravaju, ističući kako to obećanje do danas, nažalost, još nije ispunjeno.

Oglasila se i Davorka Budimir, predsjednica TIH-a, koja je istaknula važnost sporta u kreiranju pozitivnih društvenih vrijednosti. “Sportski akteri dužni su učiniti sve kako pobjede ne bi postale važnije od same igre. Rezultati u sportu moraju biti stvarna motivacija za razvoj zdravog društva u kojem kao aktivni građani živimo“, poentirala je Budimir.

J.F.

0 comments