Štrajk prosvjetara: fijasko ili pobjeda?

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić podnio je ostavku nakon propalog štrajka, no prosvjetari smatraju kako su pobijedili.

Stipić je podnio ostavku zbog neuspješnog štrajka prosvjetara i postao prvi šef sindikata koji je to učinio. “Ovaj će štrajk ostati upamćen kao najduži štrajk bez ikakvog rezultata. Premijer Zoran Milanović poticao je štrajk govoreći da će dani u štrajku učiteljima i profesorima biti plaćeni, a djecu se poticalo da ne dolaze u školu i da neće dobiti neopravdane sate. To je i prvi štrajk zbog čijeg je neuspjeha odgovorna osoba podnijela ostavku”, izjavio je za HRT.

Štrajk su mnoga javna lica ocijenila kao fijasko, uzevši u obzir činjenicu da je organiziran u trenutku kada je sadašnja Vlada postala tehnička zbog nadolazećih izbora, zbog čega su bilo kakve promjene bile teoretski nemoguće. Unatoč brojnim kritikama i neispunjenim uvjetima, prosvjetari i dalje smatraju kako je štrajk bio pobjedonosan jer su zaposlene u prosvjeti i obrazovanje ponovno gurnuli u središte interesa javnosti.

Podsjetimo, štrajk prosvjetara započeo je 25. rujna, a od Vlade su tražili povećanje plaća za 4 posto. Sindikat Preporod priopćio je kako u štrajku sudjeluje 59,11 posto članova sindikata, odnosno 3672 ljudi, što je ocijenio kao solidan odaziv. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) uvažilo je pravo sindikata na štrajk, ali i izrazilo žaljenje zbog nepostizanja dogovora. “Zakonsko pravo svih učenika jest doći u školu, a ravnatelji su dužni osigurati odvijanje odgojno-obrazovnog rada u skladu s mogućnostima. Učenicima u učeničkim domovima smještaj i prehrana ne smiju biti ugroženi ni na koji način, a jednako tako prikladna skrb treba biti osigurana učenicima s teškoćama u razvoju”, izjavili su.

Štrajk je uskoro doživjeo svoj prvi poraz –  u srijedu, 30. rujna, učitelji osnovnih škola izašli su iz štrajka, dan nakon što je ministar obrazovanja Vedran Mornar ponudio prosvjetarima pismo namjere u kojemu stoji da će se o temi povećanja plaća moći razgovarati tek nakon izbora, a koje su prosvjetari odbacili kao uvredljivo i ponižavajuće. Iako je najavljivan najdulji štrajk u Hrvatskoj povijesti, možda čak i do Božića, na sastanku triju sindikata obrazovne vertikale dogovoreno je da najveći sindikat obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja (SHU), iz štrajka istupa.

“Pritisci i prijetnje u osnovnom školstvu bili su najveći, kako roditelja, tako i ravnatelja koji su prijetili otkazima učiteljima u štrajku. Želimo dostojanstveno izaći iz ovoga”, objasnila je Sanja Šprem, predsjednica SHU-a te nadodala: “Ne osjećamo se kao gubitnici. Ako je ovo njegova pobjeda, gorka je okusa. Učitelji su pokazali da nijednoj vlasti neće biti lako s nama, nećemo se prestati boriti za bolje obrazovanje”, istaknula je.

Nedugo nakon SHU-a, iz štrajka je istupio i Nezavisni sindikat u znanosti i visokom obrazovanju, čime je štrajk dobio još jedan težak udarac. Svoj je konačni pad doživio 3. listopada, kada je pao i posljednji sindikat, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

J. F.

0 comments