Što Splićani mogu naučiti od Šibenika?

Predavanje Potencijali fortifikacijskih objekata – šibenska praksa održat će se u četvrtak, 3. ožujka, u 18 sati u splitskoj Info zoni.

Zašto je obnova šibenskih tvrðava primjer dobre prakse u iskorištavanju europskih fondova i iskorištavanja potencijala fortifikacijskih objekata, odnosno što bi sve Split mogao sa svojim bedemima i tvrðavama, odgovorit će Gorana Barišić Bačelić iz Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava Muzeja grada Šibenika.

Šibenik – održivi modelrevitalizacije gradskog centra

Izlaganje će predstaviti projekte obnove šibenskih tvrđava, o čemu smo na STav-u već pisali, ali i ukupni fortifikacijski sustav u gradu Šibeniku. Tvrðava sv. Mihovila revitalizirana je 2014. godine, te je sa svojom ljetnom pozornicom u prvih 20 mjeseci postala jedno od najznačajnijih kulturnih središta grada i regije, što dokazuje preko 250 tisuća posjetitelja i nešto više od 40 večernjih događaja na ljetnoj pozornici. Projekt obnove Tvrđave Barone, čiji sadržaji variraju od tradicionalne gastronomije do visoke tehnologije, dovršen je krajem siječnja ove godine, uz zapažen interes Šibenèana ali i šire hrvatske javnosti. Opsežni projekt revitalizacije treće šibenske tvrðave, sv. Ivana, nedavno je prijavljen na europske fondove. Ovim zahvatima zapušteni prostori unutar ili nadomak gradske jezgre su ne samo obnovljeni, već postaju i generatori novih ideja i sadržaja, kulturnog i turistièkog razvoja šibenskog kraja.

A.B.

0 comments