Što je Sinj bez Dalmatinke? + VIDEO

Do izgradnje Dalmatinke gradić je mirovao, bez ikakvih većih događaja, jedino je sinjska feratina mještane svaki dan odvozila u Split i natrag. A čitav život Sinjana zbivao se u centru, zapravo u jednoj ulici. Tako je teklo godinama! Tako je o gradnji Dalmatinke izvještavala Slobodna Dalmacija.

A što je čuvena tvornica Dalmatinka Sinj – jedan od giganata nekada rasprostranjene tekstilne industrije zapravo bila i što je Sinj njenim rastakanjem izgubio, pogledajte u 14-minutnom video radu.  Potonji su koncipirali Dragana Modrić, Jelena Pavlinušić te Nikola Križanac, sve kako bi predstavili važan dio kolektivne memorije, na čijem primjeru je moguće iščitati povijest ženskog pitanja i radništva Cetinskoga kraja te ekonomsko-politički kontekst jednog vremena.

Ovaj video uradak je snimanjem i montažom pomogla Andrea Kaštelan, a “bitno je napomenuti kako je cijeli projekt nastao bez ikakvog budžeta, volonterski, s dobrom voljom i nadom kako će se stvoriti prilike da ga dignemo na viši nivo kakav tvornica i zaslužuje”, poručuju autori.

Video možete pogledati ovdje.

Nekadašnja slava sinjske Dalmatinke

S.T.

0 comments