Srednjoškolci prosvjeduju zbog preopterećenosti nastavom i praksom

Oko pet stotina učenika srednje Medicinske škole u Slavonskom Brodu prosvjeduje  već četvrti dan zbog preoptrećenosti u nastavi. Traže da im se nastava odvoji od vježbi i u tu svrhu su napravili novi raspored za koji smatraju da bi im olakšao školovanje.

Naime, praksa im traje od sedam do deset sati ujutro, a od jedan do sedam popodne moraju biti na nastavi. Kažu kako njih devedeset posto putuje i do 40 kilometara, a prijevoz između prakse i škole nemaju pa su prisiljeni cijeli dan provesti izvan kuće.

“Nemamo vremena za učenje, za biti sa svojima kod kuće, nemamo vremena za nas”, rekao je učenik Srednje medicinske škole, Ivan Bitunjac, za HRT.

Uz prosvjednike su stali  i učenici prvih i drugih razreda koji još ne pohađaju praksu. Njihovi predstavnici razgovarali su s Vijećem roditelja i ravnateljicom te im predočili svoje zahtjeve.  Ravnateljica škole Katica Lujić otišla je na sastanak s pročelnikom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimirom Štefanekom, koji je kao rješenje ponudio dužu satnicu prakse odrađenu u više dana, prenosi dnevnik.hr. No učenici nisu bili zadovoljni jer oni traže pet dana nastave i pet dana prakse.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta provodi inspekcijski nazor, a na upit Hine o svom viđenju stanja, odgovorili su: “Organizacija nastave odgovornost je ravnatelja, dok je za stvaranje adekvatnih uvjeta u kojima će se ona odvijati zadužena Županija. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih provela je jučer u školi stručno-pedagoški nadzor tijekom kojega su utvrđene brojne nepravilnosti u organizaciji nastave za učenike svih zanimanja.”

Uz učenike Slavonskog Broda, prosvjed su za danas najavili i njihovi kolege iz Karlovca. Još uvijek nemaju nemaju točan plan nastave i prakse koji bi predložili, no smatraju kako je izrada programa za učenike dužnost škole, javlja srednja.hr.

0 comments