Splitske udruge: Daljnja turistifikacija gradske jezgre

Udruge civilnog društva u Splitu zatražile su obustavu natječaja za iznajmljivanje gradskih prostora te hitan sastanak s gradonačelnikom.  Iako pozdravljaju nakanu gradonačelnika i gradske uprave da urede pitanje korištenja prostora u vlasništvu Grada, udruge okupljene oko Inicijative za poništenje objavljenog natječaja nisu zadovoljne načinom i pristupom rješavanju tog problema i isključivanju dugogodišnjih korisnika prostora iz procesa donošenja odluke i određivanja kriterija za davanje prostora u zakup, o čemu smo već na portalu STav iscrpno pisali.

Skoro pedeset splitskih udruga priključilo se inicijativi koja traži poništenje nedavno objavljenog natječaja za davanje u najam gradskih prostora. “Naznačeni Natječaj krajnje je netransparentan i nejasni su kriteriji temeljem kojih su postavljeni uvjeti koje zakupoprimci moraju zadovoljiti”, rekla je Mirjana Kučer iz udruge Domine na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Info zoni.

Civilna scena na licitaciji

Podsjetimo, nedavno objavljen natječaj prepun je nepravilnosti, nije jasno koji su se prostori i po kojem kriteriju našli na popisu, a iz Grada daju proturječne informacije. Nadalje, natječaj je napravljen na način da Grad nudi najnižu cijenu, a oni koji žele iznajmiti prostor mogu za njega licitirati. I iako su iz Grada u više navrata rekli kako se udruge i stranke ne moraju bojati jer će za te prostore moći licitirati samo udruge i stranke, takvo nešto ne nalazi se u samom tekstu natječaja pa se predstavnici udruga s pravom boje mogućeg ishoda i gubitka svojih dosadašnjih prostora. To se posebno tiče onih čiji se uredi nalaze u centru grada.

Umjesto udruga novi restorani

Ukupna civilna scena je stavljena na licitaciju. Kriterij isključivo novca je neprihvatljiv. Na ovaj način će se grad isprazniti svakog kulturnog sadržaja kako bi se otvorili novi restorani i drugi komercijalni sadržaji. Želimo drugačiji model dodjele koji bi uključivao kvalitativne i kvantitativne kriterije”, rekao je Antej Jelenić iz udruge Adria Art Annale.

Stvaranje pravne nesigurnosti

“Ovaj Natječaj nije namijenjen rješavanju situacije s gradskim prostorima, već istu dodatno komplicira i stvara atmosferu kompeticije i pravne nesigurnosti umjesto partnerstva i solidarnosti. Iza ovako postavljenih uvjeta Natječaja iščitava se nerazumijevanje uloge civilnog društva čiji se opstanak i funkcioniranje direktno ugrožava“, kazala je Josipa Kokorić Tomašević iz Lige za prevenciju ovisnosti.

Prvo edukacija pa onda natječaj

Stoga udruge smatraju kako bi bilo bolje poništiti natječaj i pričekati jesen kada Ured za udruge namjerava provesti edukaciju za tijela javne vlasti upravo po pitanju načina na koji bi gradovi i druge institucije trebale transparentno provoditi natječaje, kako je upozorio Darko Čop iz Info zone.

Zahtjevi inicijative

Zbog svega navedenog udruge su formulirale zahtjeve da se:

1. Poništi objavljeni „Natječaja za zakup poslovnih prostora Grada Split prikupljanjem pisanih ponuda“, te razmotri druge mogućnosti davanja prostora Grada na korištenje udrugama, vodeći računa o općem dobru i doprinosu koje udruge daju gradu i zajednici na široj razini;

2. Odredi maksimalnu cijenu za davanje na korištenje prostora udrugama, a koja je u skladu s cijenom koju plaćaju udruge u Zagrebu i Rijeci te ne prelazi vrijednost od 7,00 kn po metru kvadratnom u prvoj zoni;

3. Njegujući kulturu suradnje i dijaloga s civilnim društvom donesu Pravilnik o davanju na korištenje prostora u vlasništvu Grada Splita organizacijama civilnog društva, a u skladu s Odlukom o kriterijima, mjerilima i postupku dodjele prostora u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje organizacijama civilnog društva radi provođenja programa i projekata za opće dobro Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, od 3. listopada 2013. te Nacionalnom strategijom stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva (2012.-2016.).

Inicijativa još nije odlučila koje akcije će poduzeti ukoliko gradonačelnik ne odgovori na njihove zahtjeve, a rok za završetak natječaja ističe krajem mjeseca.

M.Ba.

 

 

8 comments
Malik Kulenovic
Malik Kulenovic

I, što je tu čudno. U centru grada poslovne prostore i treba prilagoditi potrebama turizma. Udrugama treba dati sve slobodne prostore u Ruđera Boškovića. Ulica će oživjeti...

Marin Fradelic
Marin Fradelic

motiku,i u polje ili na radnu akciju ŠAMAC-SARAJEVO!

Marin Fradelic
Marin Fradelic

hahahahahahaha,e da je samo ona,koliko ih još ima,špijavali nas na ponočku,jadan ti njihov žibot

Asja Tomin
Asja Tomin

Neke udruge u grackoj jezgri placaju isto kao neke udruge van zato se slazem s Joskom

Joško Gerželj
Joško Gerželj

a iz kojeg razloga bi neka udruga trebala bit u gradskoj jezgri...i to po sramnoj cijeni od 1e po m2 a taj isti prostor može donit bar 15-20e po m2??

Mirko Zirdum
Mirko Zirdum

Pa di su svi ti državni inspektori? Danas čitam da jedan Vir ima 200.000 noćenja više od Splita? Sramno!!

Boris Lav Petković
Boris Lav Petković

A šta bi htjele udruge da sisaju proračun što i rade i dobiju prostore u centru Splita za kunu po kvadratu.Nerad neradnička neka idu na TTTS