Spaljivanje knjiga u Rijeci

HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, čiji je intendant Oliver Frljić, najavilo je da će danas u podne kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske povodom izjava ministra Predraga Šustara, spaljivati knjige ispred kazališta.

Najavu objavljenu na Facebook stranicama kazališta prenosimo u cijelosti:

“Povodom izjave ministra bogoštovlja Predraga Šustara: ‘Ukoliko evolucija ne može objasniti cjelokupnu stvarnost, a čini se da ne može, ostaje nam prostor za Boga’, odlučili smo, kao iskaz podrške klerikalizaciji Hrvatske, danas u podne spaljivati knjige ispred našeg kazališta. Započet ćemo s Charlesom Darwinom, a onda se u izboru daljnjih naslova poslužiti Index Librorum Prohibitorum-om.

U ovo hladno i tmurno vrijeme, pozivamo vas da se zgrijete nad plamenom nepoćudnih knjiga i zapečete naše nacionalno jedinstvo.

Uprava Zajca ovim putem svečano obećava da će u nastavku svog mandata raditi samo predstave koje podržavaju kreacionizam kao znanstvenu teoriju, bez obzira što je Vijeće Europe u svojoj rezoluciji ‘Opasnosti kreacionizma u obrazovanju’ navelo i sljedeće: ‘Cilj ove rezolucije nije dovoditi u pitanje ili suzbijati vjeru – pravo na slobodu vjere to ne dopušta. Cilj je upozoriti na određena nastojanja da se vjera shvati kao znanost. Neophodno je razdvojiti vjeru od znanosti. To nije pitanje antagonizma. Znanost i vjera moraju biti sposobne postojati usporedno. To nije stvar suprotstavljanja vjere i znanosti, nego nužnost sprječavanja vjere da se suprotstavlja znanosti.’”

Ispred kazališta su se okupili novinari, no nakon 15 minuta čekanja obratila im se tajnica kazališta te neslužbeno kazala kako je najava spaljivanja knjiga bila ironična, javio je portal Index.

A.B.

0 comments