Savjetnikovo obećanje, ludom radovanje?

Platforma Doma mladih moli da se uvaže dana obećanja iz gradske vlasti.

Neugodno iznenađeni prijedlogom gradskog proračuna za 2015. godinu u kojoj za nezavisnu kulturu nisu povećana sredstva unatoč najavama,  udruge okupljene u Platformu Doma mladih, uputile su “dopis” gradskoj upravi u kojem mole da se uvaže dobivena obećanja.

Naime, kako iz Platforme upozoravaju, savjetnik gradonačelnika za kulturu Igor Baković na tribini održanoj u svibnju prošle godine javno je podržao inicijativu “2 posto za nezavisnu scenu” koja je tražila da se 2 posto proračunskog novca namijenjenog javnim institucijama prenamijeni programima nezavisne scene.

Umjesto izvršenja obećanja, prema novom prijedlogu proračuna institucionalni oblici kulture kao što je HNK dobit će povećanje iznosa gradskog novca od 500 000 kuna, dok je nezavisnoj kulturi koja se financira kroz stavku Udruge, neprofitne organizacije i pojedinci iznos ostao nepromijenjen. S obzirom da gradska vlast neulaganje u nezavisnu kulturu argumentira pozivajući se na ekonomsku krizu, iz Platforme upozoravaju kako se taj teret neravnomjerno raspoređuje. ” To dovodi do zaključka da je namjera Grada Splita u 2015. godini povećati programsku djelatnost institucija, ali ne i nezavisne scene”, smatraju u Platformi.

Sve to događa se, kako ističu udruge, “usprkos činjenici da nezavisna scena na lokalnom nivou djeluje transparentno i racionalno, dok su poslovanja lokalnih kulturnih institucija često praćena financijskim i kadrovskim pozicioniranjima, te od strane službenih revizija uočenom – krajnje neracionalnom poslovanju.

Lokalna nezavisna scena  funkcionira s manje od 3 posto sredstava koje su na raspolaganju njihovim zagrebačkim  kolegama, što je u suprotnosti s dobrim evropskim praksama. “Nadamo se da će sve pozitivne promjene u kulturi Grada Splita u kojima će  nezavisna kultura biti ravnopravni partner javnim institucijama biti rezultat  promišljenije kulturne strategije u kojoj planovi ne ostaju na vještoj retorici već se – i provode u praksi”, optimistični su u Platformi.

S.T.

0 comments

Trackbacks

  1. […] se ispričavamo što smo prenijeli priopćenje Platforme Doma mladih. Uz slabu ogradu da je naša nemušta urednička politika takva da nastojimo […]