S besramnim izmišljotinama “obiteljaši” nasrnuli na Sandru Benčić

Udruga U ime obitelji podnijela je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić iz Centar za mirovne studije zbog “javnog poticanja na nasilje i mržnju”.

“U demokratskoj državi svatko bi trebao moći bez straha izražavati svoje stavove i mišljenja pa i podnositi tužbe koliko god ti stavovi ili tužbe ridikulozni bili. Savim je druga stvar da li će nadležne državne institucije prepoznati i razlikovati utemeljene optužbe da određeni postupci ozbiljno ugožavaju slobode i jednakost drugih, temeljne vrijednosti svakog demokratskog ustava, od pokušaja da se te institucije zloupotrebe kako bi se administrativnim mjerama ograničila sloboda javne riječi, jedino sredstvo koje nevladine organizacije u obrani ljudskih prava imaju”, upozorava Zoran Pusić iz Antifašističke lige Republike Hrvatske.

Podsjećamo, Sandra Benčić zalagala se i zalaže se za prava homoseksualaca, preciznije LGBT populacije, dio ljudi koji su gotovo u svakom društvu i državi bili stoljećima proganjani zbog sklonosti koja je uvjetovana najvećim dijelom biološki, ne ugrožava slobode i prava drugih i trebala bi biti privatna stvar svakog pojedinca.

“Odnos prema LGBT populaciji dobar je pokazatelj ne samo transformacije od totalitarnih prema demokratskim društvima nego i odrastanja i transformaciju društava koja su u svoje vrijeme bila ‘najdemokratskija’. Suočavanje s vlastitim predrasudama, bilo da se radi o suđenju Alanu Turingu u Engleskoj 50-tih prošlog stoljeća ili o referendumu organiziranom od U ime obitelji, a s ciljem ‘cementiranja’ diskriminacije jednog dijela društva u Hrvatskoj u drugom desetljeću ovog stoljeća, nije ni jednostavno ni lako. Problem s netrpeljivostima koje izlaze iz predrasuda je da su one često široko rasprostranjene u društvu i da put prema mogućnosti da te netrpeljivosti budu prepoznate od većine građana kao nepravda i kao nešto sramotno i nedolično jednom pristojnom demokratskom društvu – utiru osobe poput Sandre Benčić”, ističe Pusić.

“Optužba da Benčić „’potiče nasilje prema volonterima, članovima i podupirateljima udruge U ime obitelji‘ – besramna je izmišljotina!, a “dovoljno je pogledati koliko je policije potrebno da svake godine zaštiti povorke Gay pride-a od tipova koji su nesumnjivi ‘podupiratelji’ udruge U ime obitelji“.

“Mi smatramo da je djelovanje udruge U ime obitelji izrazito štetno za pristojno demokratsko društvo kakvo bi htjeli da hrvatsko društvo bude. To ne znaći da se zalažemo za ikakve administrativne mjere protiv te organizacije; takve mjere obično ‘guraju problem pod tepih’, a ne otklanjaju ga trajno. Vjerujemo da je jedino kroz polemiku, kroz iznošenje argumenata zašto stavovi koje zastupa U ime obitelji potiču netrpeljivost, mržnju i diskriminaciju, moguće, na dugi rok, postići da se većina društva, većina obitelji, tih stavova oslobodi i dâ do znanja da oni ne mogu biti izrečeni u njihovo ime”, zaključuje Pusić.

R.T.

0 comments