Referendum o braku razotkriva tajne Facebooka

Na Facebooku se provodi istraživanje o referendumu na kojem možete saznati i u kojem omjeru glasaju vaši prijatelji.

Referendumska groznica, koja Hrvatsku trese zadnjih tjedana, dobit će i svoj istraživački epilog. Naime, skupina istraživača predvođena Milom Šikićem, docentom sa zagrebačkog FER-a, pokrenula je internetsko istraživanje Referendum2013.hr, kojim se želi uvidjeti kako stav okoline utječe na stav pojedinca te kako se širi vijest društvenim mrežama. Na stranici možete glasati, ali i vidjeti u kojem omjeru su za i protiv vaši prijatelji.

“U svrhu ovoga istraživanja prikupljamo podatke o vašem stavu o referendumskom pitanju, kao i određene podatke s Facebooka (Facebook identifikacijski broj, godinu rođenja, lokaciju, spol i popis vaših prijatelja), čime želimo dobiti uvid u načine kako međusobna poznanstva utječu na stavove korisnika Facebooka. Vaš individualni odgovor na referendumsko pitanje i podaci o vašem profilu neće biti vidljivi drugim korisnicima, već će samo biti vidljiv anonimni prosjek odgovora. Jedino ćete vi vidjeti prosjek odgovora vaših prijatelja. Istraživači garantiraju da prikupljeni podaci neće biti korišteni ni u koje druge svrhe osim znanstveno-istraživačke. Prijavom na ovaj upitnik potvrđujete da ste suglasni s ovim pravilima korištenja” objašnjavaju”, svojevrsno je upozorenje istraživača upućeno svima onima koji namjeravaju sudjelovati u ovom projektu putem Facebooka.

Premda je već notorno, i ovo kao i druga istraživanja javnog mnijenja, pogotovo u onom dijelu koje se tiče procjena rezultata na referendumu, ni u kom slučaju ne mogu jamčiti istinski odraz trenutnog raspoloženja nacije. Populacija koja se istražuje isključivo je ona koja koristi društvene mreže, a to svakako nije dobar temelj za predviđanje konačnih rezultata.

STav

 

0 comments