Radnici Jadrolinije pokazuju put kojim hrvatsko radništvo treba ići!

Radnička fronta pozdravlja prosvjedni skup i s velikim žarom prati razvoj situacije oko Jadrolinije čiji su radnici poduzeli akciju zbog neprestanog kršenja radničkih prava, malih plaća i općenitog ignoriranja, kako od strane uprave tako i od strane države. Podsjećamo, radnici su održali prosvjedni skup 9. lipnja kako bi dali do znanja upravi i državi da su spremni stupiti u štrajk krajem srpnja i početkom kolovoza, ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

“U ovoj situaciji, koja nam se čini vrlo značajnom za aktualni radnički pokret u Hrvatskoj, uočava se pet momenata”, upozoravaju iz Radničke fronte. “Najvažniji moment ove radničke akcije jest prijetnja, vrlo lako ostvariva prijetnja štrajkom u srcu turističke sezone.. Hrvatska privreda koja ima polukolonijalni karakter, kao zemlja na periferiji europskog kapitalizma, strukturirana je uvoznički i uslužno. Turizam je najznačajnija uslužna grana, iako suštinski izvoznička. Stoga je on izuzetno bitan kapitalističkoj državi zbog osiguravanja deviza, sezonske zaposlenosti, povećanja privredne aktivnosti i time BDP-a. Upravo je brodski promet najaktivniji u vrijeme turizma i njegovo ometanje značilo bi veliki udarac kapitalizmu. To je ta poluga koju radnici Jadrolinije imaju u svojim rukama i koje su, naposljetku, svjesni”, navode.

“Jedino treba upozoriti da je i vlada svjesna kakvu to štetu može imati stoga će nastojati učiniti sve da je minimizira, odnosno onemogući. Pritom treba imati na umu da će u početku htjeti gurati po svome (dakle, ignorirati radnike) i osigurati regularan prijevoz turista. Zbog toga radnici Jadrolinije u ovome ne smiju ostati sami jer će taj sukob s obzirom na ulog, biti intenzivan. To što radnici imaju značajnu polugu ne znači i da će vlada automatski pristati na sve njihove zahtjeve. Poluga ovdje znači samo instrument, a kako će se on iskoristiti – ovisi o komunikaciji radnika Jadrolinije prije svega s ostalim radnicima, a onda i s lokalnim stanovništvom”, poručuju iz Radničke fronte.

Nadalje, “bitan moment dogodio se kad je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić došao podržati radnike”. “Iako ovo u početku može biti simbolička podrška, mi vidimo ogroman potencijal u njoj. Naime, Stanić je predstavnik radnika cestovnog prometa, odnosno predstavnik radnika drugog od četiri osnovne vrste transporta. Dakle, uz morski i cestovni tu su još zračni i željeznički. Ova bitna činjenica od velikog je značaja jer u sebi sadrži mogućnost budućeg povezivanja radnika transportne industrije. Jučer su bili strojovođe u štrajku, danas bi to mogli biti brodari, a sutra bi se kao upozorenje mogle ograničiti zračne i cestovne linije”, pojašnjavaju.

Paraliza transporta u srcu turističke sezone “nanijela bi ogromnu štetu sistemu, zbog čega bi on bio prisiljen ostvariti većinu zahtjeva prosvjednika” i to “pod jednim uvjetom – da su prosvjednici dobro organizirani”.

Također, Radnička fronta pozdravlja podršku Nezavisnog sindikata Hrvatske i njegovog predsjednika Krešimira Severa, jer “što više sindikalnih predstavnika izrazi podršku to će biti veća mogućnost solidariziranja i povezivanja unutar radničkog pokreta”. Stoga je “posljednji moment solidariziranje ostalih radnika i organizacija štrajka”.

“Ovaj moment su radnici Jadrolinije tek nagovijestili, što znači da će se on dalje razvijati ovisno o situaciji u idućih mjesec, mjesec i pol dana. Disperziranost radničkog pokreta i, posljedično, izolacija pobunjenih radnika vrlo lako može poništiti njihova nastojanja da ostvare postavljene zahtjeve te ih u očima javnosti učiniti glavnim krivcima za ekonomske gubitke u turizmu. Zbog toga je vrlo važno da radnici brodskog prijevoza već sada počnu međusobno komunicirati, te da počnu komunicirati i s radnicima zračnog, cestovnog i željezničkog prijevoza. Zbog toga je vrlo važno da radnici zajednički (nipošto ne izolirano!) počnu pojašnjavati lokalnom dijelu stanovništvu svoje zahtjeve i ciljeve. U tome im mogu pomoći ostali radnici”, poručuju.

Ovi momenti “promatrani zasebno gube svoju važnost, ali ako ih shvatimo kao cjelinu, unutar koje svaki od njih ima svoju ulogu – tada se nazire potencijalna moć koju ovi radnici imaju u svojim rukama”. “Radnici Jadrolinije upravo su, djelomično svjesno a djelomično nesvjesno, stavljanjem ovih momenata na dnevni red pokazali put kojim naš radnički pokret treba krenuti. Dakle, ljudi su s vremenom prepoznali vrlo bitnu stvar, da svoje probleme ne mogu riješiti razgovorom i lijepim riječima. Mogli su čekati da stvari budu još gore, da prođe još vremena, ali time bi još više izgubili. I to ne samo svoja materijalna prava kao radnici, nego i svoj položaj kao klasa. A prvi korak da se to spriječi jest spoznaja da se spomenuti problemi rješavaju jedino kad je (potencijalna) sila blizak saveznik. Ovo je poruka ostalim radnicima koji čekaju mjesecima, pa i godinama da se nešto promijeni”, zaključuju uz parolu – “Pokrenite se! Pobunite se!”

Kako se zaključuje na kraju, “Radnička fronta će u gradovima u kojima ima svoje lokalne organizacije, u Splitu i Rijeci, ponuditi svoju pomoć na bilo koji način”.

R.T.

0 comments