Puljak o GUP-u: Što ostavljamo svojoj djeci?!

Gradsko vijeće jučer je usvojilo zaključke o pokretanju izmjena i dopuna GUP-a, koji će imati nesagledive i dalekosežne posljedice za grad Split, a protiv takvog razvoja situacije bili su nezavisni vijećnici Marijana Puljak i Jakov Prkić, članovi inicijative Za pametne ljude i pametan grad. “Nismo podržali jučerašnju odluku jer po nama nema smisla po osmi put mijenjati temeljni prostorno planski dokument bez izrađene i usvojene Strategije razvoja grada. Nismo ni raspravljali o zakonitosti predloženih legalizacija na Marjanu, bedemu Contarini, a predloženi su u zaključku kao gotova stvar”, upozorava Puljak.

“Danas ne znamo gdje idemo, kakav grad želimo, već svaki pojedinačni zahtjev odobravamo bez ikakvih kriterija osim onih tko se od investitora sviđa gradonačelniku”, kaže Puljak te dodaje da posljednjih 20 godina nikakvog sustavnog prostornog planiranja u gradu Splitu nema, a kako se čini neće ga uskoro ni biti”.

“Sjetimo se poglavice Seattlea i čuvene rečenice: ‘Ovu zemlju nismo naslijedili od svojih roditelja, već posudili od svoje djece’. Što ostavljamo svojoj djeci? Nered uvođenjem pojačanog prometa u staru gradsku jezgru ili možebitno skidanje grada Splita s popisa UNESCO-ve baštine svakako je jedna silna stvar koju možemo ostaviti svojoj djeci. Nakon toga ni izgradnja poslovnog tornja na Peristilu neće biti problem”, nadovezao se Prkić.

Inicijativa nije za ograničavanje gradnje i privatnog kapitala, ali, kako se ističe, treba postojati odgovornost prema generacijama koje dolaze – “GUP treba štititi kvalitetu života svih građana”. “Gradsko vijeće ovim je zaključcima dalo zeleno svjetlo realizaciji pojedinačnih privatnih interesa, preizgrađenosti povijesne jezgre, potencijalno je ugrozilo opstanak Splita na UNESCO-voj listi kulturne baštine i, mimo svih zakona, šutke ide ka odobravanju ilegalne gradnje u Park šumi Marjan bez ikakvih kriterija. Skandalozno je da se nastavlja način planiranja kakav je u praksi zadnjih 20 godina. Grad se ne postavlja aktivno, ne planira i ne razvija svoj prostor, sve se događa stihijski. Nedostaje nam javnih površina, za što treba definirati jasne norme. Pojam velikih investicija često je izlika za nevođenje politike planiranja”, naglasio je arhitekt Hrvoje
Bota, član inicijative Za Pametne ljude i pametan grad.

“Za izgradnju jedne jedine škole čekali smo više od 20 godina. 10.000 izgrađenih stanova u istom kvartu, istih 20 godina nije čekalo. Isto tako, velik broj stanara tih stanova još uvijek čekaju ceste da se njima pristojno dovezu kući. To su posljedice nepromišljanja, tj. posljedice ovog i ovakvog GUP-a. I njega je vlast sada odlučila doslovno zakrpati. Umjesto da se hitno pristupi izradi Strategije razvoja grada koja bi bila temelj novog GUP-a. Argumentom kako se sustavnim promišljanjem razvoja grada, tj. izradom Strategije gubi (očito već izgubljeno) vrijeme i stvaranjem panike, grad se gura u ponovnu eru nereda. Jedini način da se to spriječi jest izrada novog GUP-a, prilika da Split promisli svoju
budućnost i omogući dominaciju javnog umjesto privatnog interesa”, zaključuje Puljak.

R.T.

0 comments