Prvomajski prosvjed pod nazivom Kapital napada

Za 1. maja u Zagrebu prosvjeduju zajedno sindikati TEHNOS – Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička fronta (RF), Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) i drugi.

U organizaciji sindikata Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radničke fronte (RF), Zagreb Pridea, Ženske mreža Hrvatske (ŽMH) ovogodišnji prvomajski prosvjedni marš u Zagrebu održat će se pod sloganom “Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor”.

Prosvjedna kolona kreće 1. svibnja u podne ispred Radničkog doma, Trg kralja Petra Krešimira IV.

Organizatori pozivaju sve radnike i radnice, studente i studentice, umirovljenike i umirovljenice te sve nezaposlene građane i građanke da se pridruže.

“Prosvjedujemo jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno nas brine materijalni položaj radne većine – pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta (posebno za mlade!) i nezaustavljivo društveno raslojavanje. Među općim negativnim trendovima kojima svjedočimo i protiv kojih prosvjedujemo možemo izdvojiti napad na javno zdravstvo i sve češće i glasnije najave o totalnoj privatizaciji svih preostalih dobara u zemlji, kao i najave ponovnog produljenja roka za mirovinu te najave mogućeg 9-satnog radnog vremena, više od 100 godina nakon što se radnički pokret izborio za 8 sati rada dnevno kao normu”, stoji u pozivnom pismu.

Prosvjedna kolona će se putem kroz centar grada do cilja na Trgu dr. Franje Tuđmana (Keglić)zaustaviti na nekoliko mjesta koji simboliziraju aktualne probleme. Na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista i popratni glazbeni program.

S.T.

0 comments