Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi

Ženska mreža Hrvatske traži da se poštuje pravo žena na legalan abortus.

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske danas su se okupile pred zgradom Vlade kako bi ukazale na drastično kršenje reproduktivnih prava žena u bolnicama diljem Hrvatske. “Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i omogući hrvatskim građankama ono što im je zajamčeno zakonom”, rekla je Bojana Genov u ime Ženske mreže Hrvatske.

S transparentom na kojem je pisalo “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj” te vješalicama zatražile su da se osigura provođenje zakonom garantiranog prava na pobačaj. “Pobačaj se oduvijek provodio samo je pitanje želje za zaštitom ženskog zdravlja hoće li on biti legalan i dostupan. Još uvijek su žive žene koje su pobačaje radile same sebi vješalicama i ne želimo da se to ikad više ponovi”, rekla Genov.

genov2

Bojana Genov, foto: STav

Hrvatska je danas nakon Nizozemske druga zemlja po najmanjem broju obavljenih pobačaja u Evopskoj uniji. “To je nevjerojatno za zemlju u kojoj nema spolnog odgoja, a srednjoškolke na vjeronauku uče da je pobačaj zakonom zabranjen”, upozorava Genov. Broj abortusa se s godinama smanjuje dok raste broj spontanih pobačaja. Broj pobačaja na zahtjev 1990. godine u Hrvatskoj je bio 38 500, 2006. je spao na 5 000, a u 2013. na 3 800. “U predgovoru brošure Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo piše da njihovi podaci nisu točni i da su nepotpuni jer im bolnice ne šalju izvještaje što je nedopustivo“, kaže Genov. Zbog toga iz ove inicijative ukazuju kako je potrebno osnovati Povjerenstvo za istraživanje povećanja broja spontanih pobačaja u kategoriji ostali pobačaji.

Od Vlade zahtijevaju da se aktivnije uključi u kršenja ženskih prava na način da se počne sa sustavnim nadzorom provedbe pobačaja i uvođenjem ujednačenog pristupa, cijene i procedure u svim zdravstvenim ustanovama. “Žene su ekonomski kažnjene jer u različitim dijelovima Hrvatske za pobačaj postoje različite cijene”, upozorila je Genov dodajući da sve ostale medicinske usluge imaju ujednačene cijene.

foto: STav

foto: STav

Također, Ženska mreža Hrvatske traži od Ministarstva zdravlja da kažu što su poduzeli da se osigura prekid trudnoće u onim ustanovama gdje postoji kolektivan priziv savjesti. Upozoravaju kako je potrebno da se propiše procedura pod kojom se liječnik može pozvati na priziv savjesti, a da to ne ugrozi pravo žene ili kvalitetu zdravstvene usluge.

Osim toga, upozorile su i na prakse gdje se liječnici pozivaju na priziv savjesti, ali uredno obavljaju pobačaje u svojim privatnim ordinacijama. “Žene nam se javljaju s informacijama da im je u nekim ustanovama odbijeno napraviti abortus, ali da su na tom istom mjestu dobile informaciju gdje ga mogu obaviti privatno. Riječ je o slučajevima u Zaboku i Zagrebu. Radi se o sivom biznisu koji je prešao u privatne ginekološke ordinacije, a nadam se da nije i negdje drugdje”, upozorila je Genov.

M.Ba.

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za pluralizam u sklopu projekta Biti žena u Dalmaciji – patrijarhat u suvremenom kontekstu.

 

 

0 comments