Prosvjed “Daj pet za DPS”

Prosvjed Daj pet za DPS (Državno pedagoški standard) u organizaciji Sindikata obrazovanja, medija i kulture održat će se na Trgu bana Jelačića u četvrtak, 5. svibnja s početkom u 17:30 sati.

Sindikati prosvjeduju jer, kako kažu događa se  poigravanje s predškolskim sustavom, nepoštivanje propisa koja reguliraju ovu djelatnost, rad s pretrpanim grupama i doluke Grada Zagreba koje su iznad odluka Hrvatskog sabora.

SOMK se već dugi niz godina bori s nepoštivanjem zakona koji reguliraju djelatnost ranog i predškolskog obrazovanja, posebno s nepoštivanjem Državno pedagoškog standarda (DPS). Od 2008. godine kada je donesen DPS predškolskog odgoja i obrazovanja, koji je u punoj primjeni trebao biti 2014., mnogi se gradovi nisu postupno prilagođavali i radili na stvaranju uvjeta za njegovu punu primjenu. Tako primjerice u Gradu Zagrebu, koji ima najviše vrtića (60 gradskih i toliko privatnih), dugi niz godina nije riješen gorući problem broja djece u odgojnim grupama. Zagreb ima oko 10 tisuća djece više od dopuštenog standarda jer sustavno godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno stvarnim potrebama.

A.B.

0 comments