Pročitani grad

Izložba pod nazivom Pročitani grad otvorit će se 8. ožujka s početkom u 19 sati u splitskoj Galeriji Škola.

Izložba je nastala kao rezultat fotografske istraživačke radionice koncipirane s ciljem stvaranja interpretativnog okvira za čitanje grada.

Temi radionice –  Žnjanu i Trsteniku – polaznici su, kako je zapisala autorica koncepta Svijetlana Miše, “fotografijom bilježili transformacije u pristupu planiranja grada, transformacije projektantskih paradigmi, način na koji te transformacije interpretiraju stanovnici i na koji način oblikuju vlastiti svakodnevni život unutar naselja”.

“Trstenik, nastao na valu modernističke planerske prakse i inovacije kojom je u gradsku matricu vraćena pješačka ulica, oblikovao je život susjedstva koji u velikoj mjeri odgovara idealističkim projekcijama urbanista-planera Splita III s kraja šezdesetih godina 20. stoljeća. Stambeno naselje Žnjan, slika je tranzicijskog, katastarskog urbanizma i živi potpuno drugačijim ritmovima.
Mapiranjem urbanih elemenata i sadržaja kroz fotografski diptih, autori pružaju uvid u urbani život dvaju naselja i otkrivaju dva lica grada”, zapisala je Miše.

A.B.

0 comments