Pristaše ostanka Velike Britanije u EU-u u maloj prednosti

Nešto više od tri tjedna uoči povijesnog referenduma, potpora ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji iznosi 51 posto, pet posto više od potpore Brexitu, izlasku zemlje iz 28-člane unije, navodi se u ispitivanju koje je provela agencija ORB, objavio je u utorak Daily Telegraph.

Prednost pristaša ostanka zemlje u Uniji znatno je smanjena u posljednjih sedam dana budući da je u istraživanju objavljenom prošli tjedan ta prednost iznosila čak trinaest postotnih poena, podsjetio je londonski list.

Analitičar Lynton Crosby, član tima premijera Davida Camerona, napisao je za list da je jačanju potpore odlasku iz EU-a pridonijela snažna kampanja fokusirana na probleme migracija u proteklih sedam dana. “Pojačani fokus na nedostatak kontrole useljavanja” pomogao je u jačanju potpore za ‘odlazak’, rekao je Crosby.

Prošli tjedan je službeno objavljeno da je 2015. u Veliku Britaniju ušlo 333 tisuće migranata, što je druga najveća brojka od 1975. otkad se vodi službena statistika. Od tog se broja 184 tisuće odnosi na migraciju iz drugih zemalja Europske unije, bloka koji se temelji na načelu slobodnog kretanja ljudi i roba.

Referendum o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji održat će se 23. lipnja.

HINA

0 comments