Presuda iz Knina ne odnosi se na pozdrav ” Za dom spremni”

Mnogi koji brane nogometaša Josipa Šimunića tvrdeći da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav prizivaju kao argument presudu Prekršajnog suda u Kninu zbog nošenja i prodaje suvenira s natpisom “Za dom spremni”, i to kao neutemeljenu.

 Dio hrvatskih medija objavio je kako u obrazloženju presude stoji da je pozdrav “Za dom spremni” poznat kroz “cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret”. No, to nije istina.
Naime, uvidom u sudski spis razvidno je kako je riječ o obrani optuženika, a ne o sudskom obrazloženju. Podsjetimo  5. kolovoza 2011. godine povodom dana Domovinske zahvalnosti na neformalnoj proslavi tog državnog praznika u Čavoglavama Jakob Marković prodavao je “kape, šalove i majice crne boje s natpisom ‘Za dom spremni’”. Sud ga je oslobodio jer Zakon propisuje da se ne smije nositi odora koja potiče na rat, uporabu nasilja i nacionalnu i vjersku mržnje. Sud je tek  utvrdio da Marković nije predmete nosio već izlagao pa prema tome nema osnove za tužbu. Sud nije ustvrdio da je riječ o “starom hrvatskom pozdravu”.
STav
  • image
  • image