Pregovori o TTIP-u postaju transparentniji?

Ako je vjerovati prošlotjednoj izjavi povjerenice EU-a za trgovinu Ceciliji Malmstroem, Europska komisija će konačno početi objavljivati detaljna izvješća o sklapanju TTIP-a (Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja). Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je Njemačka pozvala Komisiju da vladama zemalja članica Europske unije vrati pristup elektronskim izvješćima o stanju pregovora, a što je EK onemogućila prošlog mjeseca kako bi onemogućila curenje informacija.

“Detaljna i opširna izvješća”, kako tvrdi Malmstroem na svojem blogu, objavljivat će se na službenim stranicama Europske komisije i to na svim službenim jezicimaa Europske unije. Ovim se također želi i  prekinuti s praksom pregovaranja koji su otpočetka obavijeni velom tajnosti, pa javnost zapravo ne zna što eurobirokrati dogovaraju s Amerikancima.

Inače, TTIP-om bi se obuhvatila trećina svjetske trgovina, a oni koji ga zagovaraju uvjeravaju da će to donijeti oko 100 milijardi dolara gospodarske dobiti objema stranama, a pritom ne ističu da će korist zapravo izvući gospodarstvenici. Protivnici takvog trgovačkog sporazuma pak smatraju da će se njime smanjiti razina sigurnosti hrane i okolišni standardi te da će se dodatno srozati radnička prava.

Kako je upozorio glasnogovornik njemačkog ministra gospodarstva Sigmar Gabriel, onemogućavanje pristupa informacijama predstavlja nazadovanjem napora u cilju transparentnosti. A samom transparentnošću se može stvoriti potreban legitimitet. Dosad je održano deset krugova pregovora o TTIP-u, a nastavak se očekuje do kraja ove godine.

S.T.

0 comments