Pozitiva i negativa tjedna

POZITIVA TJEDNA:

rogic

Tko?

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić i donedavni predsjednik gradskog Povjerenstva za provedbu državnog referenduma.

Zašto?
Željko Rogić podnio je u srijedu ostavku na mjesto Povjerenstva za provedbu državnog referendum s riječima: “Ovog referenduma nije smjelo biti jer nemamo pravo referendumom nametnuti definiciju braka i na taj način odreći manjini legalnu mogućnost takve zajednice. Zamisao da bude takav referendum diskriminacija je koju je Ustavni sud trebao davno prepoznati, a ne robovati činjenici da je sakupljen dovoljan broj potpisa.“

Komentar STav-a:

Sudac Željko Rogić, iako u manjini, na određeni način osvijetlio je obraz hrvatskog pravosuđa, iznoseći svoje privatne stavove i postupajući u skladu s vlastitim moralnim svjetonazorom što je rijetkost u okviru ovog polja djelovanja, a time, čini se, i hrabar čin.

 

NEGATIVA TJEDNA

zeljka markic

Tko?

Željka Markić, glavno lice homofobne inicijative U ime obitelji.

Zašto?
Djelovanje Željke Markić proteklih mjeseci ne treba ponavljati, a ovog tjedna je izdvajamo zbog intervjua na televizijskoj postaji Jabuka gdje je gostovala u emisiji Veto iznoseći, između ostalog,  svoje stavove o homoseksualnim parovima i samohranim roditeljima.

Komentar STav-a:

Željka Markić dovoljno je pametna da sebi neće dopustiti izravno iznošenje homofobnih stavova, kako su je neki brzopleto optužili, no i površna analiza njenog diskursa upućuje na izrazitu netrpeljivost i isključivost što je razlog više za zabrinutost s obzirom na financijsku snagu i utjecaj koji je zadobila u hrvatskom društvu.

0 comments

Trackbacks

  1. […] Sudac Željko Rogić i Željka Markić iz inicijative U ime obitelji […]