Posjetite “Državu u krevetu”

Otkrijte kako država upravlja našim životima ove subote u Galeriji umjetnina.

U Galeriji umjetnina u Splitu sutra se otvara internacionalna izložba i manifestacije DRŽAVA U KREVETU // STATE ABED nastala kao rezultat kolegija “Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama” koji je održan na Umjetničkoj akademiji u Splitu u akademskoj godini 2012. – 2013., kroz projekt PATTERNS lectures.

Slijedeći feminističku maksimu OSOBNO JE POLITIČKO, kao i vlastite razloge zašto bavime feminizmima, što ih navodi da se javno deklariraju feministkinjama, aututori/ice izložbe došli su do naziva izložbe DRŽAVA U KREVETU. Kroz odabrane umjetničke radove izložba otkriva koliko duboko i na koje načine sustav, država, vlast i politika upravljaju našim životima te u kojoj mjeri i zašto imaju potrebu ulaziti u naše živote, ložnice, tijela i glave te upravljati njima. Poseban naglasak izložba stavalja na razotkrivanje načina na koje prihvaćamo ili ne prihvaćamo njihova zavođenja, poljupce, naloge i nasilja. Cilj im je ogoliti sustav kao što sustav ogoljava nas. Tako izložba kroz 24 umjetnička rada i popratni program uzvraća udarac ili poljubac, rasvjetljava ovu priču i otkriva zašto imamo osjećaj da je to vođenje ljubavi zapravo silovanje i kakve sve posljedice ostavlja na naše osobno. Hoće li država ikada izaći iz kreveta pitanje je koje se nameće s ovom izložbom, a postavlja ga i u uvodnom tekstu kataloga Valerija Barada te sama odgovara: “Sve dok je patrijarhalna, sigurno neće. Hoće li feminizmi odustati od toga da uporno kvare neopravdano mirni državni san? S još većom sigurnošću – nikako neće.”

U kreiranju koncepta, kao i u organizaciji izložbe, uz kustosicu Natashu Kadin, aktivno su sudjelovale polaznice kolegija: Eni Buljubašić, Ivana Čagalj, Lovorka Kalebić, Ivana Kevo, Glorija Lizde, Jelena Novaković, Mia Raos, Neli Ružić i Maja Stojić.

Producent izložbe i manifestacije je organizacija MAVENA, kroz projekt ART&FACT, platforma NMG, donatori su Zaklada ERSTE, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, HAVC i Grad Split, a sponzori Hostel Goli Bosi i UZOR.
Izložba je otvorena do 21. veljače. Uz detaljan raspored događanja u nastavku vam donosimo i popis umjetnika i umjetnica koji će izlagati na izložbi i sudjelovati u razgovorima, projekcijama, prezentacijama i predavanjima. Više o samoj izložbi te pojedinim radovima očekujte uskoro.

Umjetnici i umjetnice: Mez Breeze (Australia) i Andy Campbell (UK), Melanie Bonajo (Netherlands), Jay Critchley (USA), Ivana Čagalj (Croatia), Doplgenger (Serbia), Maria Ezcurra (Mexico, Canada), Francine Flandrin (France), Faith Holland (USA), IRWIN (Slovenia), Marta Ivanova (Russia), Adela Jusić (BiH), Natasha Kadin (Croatia), Ivana Kevo (Croatia), Marija Kotarac (Croatia), Glorija Lizde (Croatia), Joan Oh (USA), Roberta Orlando (Italy), Dina Rončević (Croatia, Netherlands), Sandra Sterle (Croatia), Svitogora & Serpent (Croatia), Leslie Wilson (USA), Jing Zhou (China, USA), Petra Zlonoga (Croatia).

PROGRAM:

1.02. 20 h Otvorenje izložbe i manifestacije 22 h Afterparty klub KOCKA, Dom mladih: PlesnjaQ / Shumovi protiv valova / Mondo kick / DJ Pedo

3.02. 12 h Razgovor s umjetnikom – IRWIN

4.02 15 h FILM: ŽEMSKO. Dunja Ivanišević; nakon filma razgovor s autoricom i Sandrom Sterle
5.02. 15 h Vođenje kroz izložbu
6.02. 15 h SCREENING u suradnji s FEMLINK , tema AGRESIJA
7.2. 15 h PREDAVANJE: Ivana Radačić i Mirjana Kučer: Konstrukcija ženske seksualnosti u zakonu i praksi – Regulacija braka i seksualnog nasilja
10.2. 12 h SCREENING, tema FRAGILNOST
11.2. 15 h FILM: PUSSY RIOT, A PUNK PRAYER. Mike Lerner, Maxim Pozdorovkin
12.2. 15 h Vođenje kroz izložbu
13.2. 15 h SCREENING , tema OTPOR
14.2. 15 h PREDAVANJE Željka Jelavić: Je li moje tijelo stvarno moje?
17.2. 12 h PREZENTACIJA KNJIGA: SUSAN SONTAG, dnevnici Ponovno rođena i Kao što je svijest upregnuta u jarmu tijela, i eseji Istovremeno, u suradnji s udrugom Domino Zagreb
18.2. 15 h FILM: ŠUTI, Lukas Nola
19.2. 15 h Vođenje kroz izložbu
20.2. 15 h SCREENING , tema ČUDO
21.2. 15 h PREDAVANJE: dr.sc. Silva Mežnarić: DRŽAVA U LOŽNICI: brojnost nacije i održanje političke zajednice

STav

0 comments