Podrška njemačkim radnicama u štrajku

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) akcijom solidarnosti ispred Radničkog doma  sutra s početkom u 9:30 podržat će borbu njemačkih odgajateljica, dječjih njegovateljica i socijalnih radnica koje štrajkaju već mjesec dana.

Naime, odgajateljice, dječje njegovateljice i socijalne radnice u Njemačkoj udružene u sindikat VER.DI, 25. veljače ove godine započele su redovne kolektivne pregovore kojima su željele utjecati na loše radne uvjete, niske plaće te dugogodišnje društveno zanemarivanje tih za odgoj, skrb i njegu djece presudnih djelatnosti u kojima pretežno rade žene. Kako poslodavci nisu imali sluha za njihove zahtjeve, VER.DI je raskinuo kolektivni ugovor, a nakon opetovanih neuspješnih razgovora te štrajkova upozorenja, u travnju je organizirao glasanje o vremenski neograničenom štrajku do ispunjenja zahtjeva za kojeg se opredijelilo 96 potso članstva. Članice VER.DI-ja već su mjesec dana u štrajku. Kampanjom simboličkog naziva Podignuti sada, nadaju se podignuti svijest o socijalnoj, društvenoj, odgojnoj i obrazovnoj važnosti njihovih profesija kao i o nužnosti poboljšanja radnih uvjeta te povećanja do sada ispodprosječnih mjesečnih primanja.

Solidarizirajući se s njemačkim radnicama, hrvatske organizacije žele skrenuti pozornost i na teške uvjete u Hrvatskoj. “Hrvatske odgajateljice, članice SOMK-a, najbolje mogu razumjeti težinu vašeg posla, probleme struke, loše uvjete rada, odbijanje socijalnog dijaloga – jer sudbina nam je ista. Temeljna ljudska prava, među kojima su i radnička, moraju imati prednost pred interesima kapitala i pred ekonomskim parametrima. Stoga izražavamo svoju solidarnost s njemačkim odgajateljicama, dječjim njegovateljicama i socijalnim radnicama u njihovoj borbi protiv socijalnih nejednakosti. I same smo u listopadu prošle godine organizirale prosvjed upozorenja i znamo koliko je zajedničko djelovanje, radnička i internacionalna sindikalna solidarnost važna. I vi i mi godinama se borimo za podizanje svijesti o socijalnoj, društvenoj i odgojno-obrazovnoj važnosti naših profesija, o nužnosti poboljšanja naših radnih uvjeta, te protiv dugogodišnjeg društvenog zanemarivanja ovih djelatnosti u kojima pretežno rade žene”, stoji u pismu podrške.

A.B.

0 comments