Počinje javna rasprava o Planu upravljanja

Povodom jučer održane sjednice Povjerenstva za izradu Plana upravljanja starom gradskom jezgrom danas je u Banovini održana konferencija za novinare. Na jučerašnjoj sjednici, koja se dogodila nakon što su se četiri, a od jutros i pet udruga članica Povjerenstva usprotivile načinu izrade i sadržaju predočenog dokumenta, o čemu smo već pisali, ipak su usvojeni neki od njihovih zahtjeva. Odlučeno je da će se na koncu provesti javna rasprava, mada su neki od članova iz znanstvenog tima to osporavali.

A potvrdio je to danas na konferenciji za medije i dogradonačelnik Goran Kovačević, koji je ujedno i predsjednik Povjerenstva za izradu Plana upravljanja. Javna rasprava, njegovim riječima, trajat će 30 dana, a u međuvremenu dokument je poslan i u ministarstvo kulture na verifikaciju. No demantirao je glasine da je prijevod sažetka poslan UNESCO-u što je procedura koja bi se trebala odvijati nakon što se Plan usvoji na Gradskom vijeću. Inače, prevedeni sažetak upravo je veličine kolike su inače ovakvi dokumenti za razliku od cijelog Nacrta koji broji više od tisuću stranica.

Osim kritika o strukturi Nacrta, zabrinjava i činjenica da je izrađen bez da prethodno postoji konzervatorska podloga za staru gradsku jezgru koja je još uvijek u izradi. Na njoj rade predstavnici iz ministarstva i Grada, no na naš upit kada će biti gotova dogradonačelnik je rekao kako to trebamo pitati ministarstvo.

Gdje je nestao Plan upravljanja

Plan upravljanja gotov, a neki članovi Povjerenstva o tome čitaju u novinama

Udruge o Planu upravljanja: Mora postojati javna kontrola i poštivanje procedura

Predstavnici znanstvenog tima su pohvalili na različite načine ono što su napravili, kao  i da su ih brojne udruge, institucije, sindikati (?) te drugi stručnjaci, koje nisu imenovali, također podržali, no novinare je ipak najviše zanimalo ono najvažnije što dokument ne sadrži – model upravljanja. Kako su objasnili, oko tog pitanja nije postignut konsenzus pa će se o tome još raspravljati, jer, kako je izjavila Lidija Petrić iz znanstvenog tima, “dokument će se revidirati po određenim periodima“.

Razlog tome, kako je objasnila Snježana Kuvačić iz Društva prijatelja kulturne baštine, koja se tek nedavno počela baviti ovim procesom dugim četiri godine, “bolje je imati ikakav dokument nego nikakav“.

No je li to baš tako vidjet ćemo tijekom javne rasprave te nakon reakcija iz ministarstva kulture.

Za kraj još jednom podsjetimo na prigovore koje su uputile udruge, njih pet od 11 koliko ih je sudjelovalo u radu Povjerenstva – Teserakt, Društvo Marjan, Udruga turističkih vodiča Split, Građanska inicijativa Split i Aspalathos. Od ostalih šest dvije udruge su bile suzdržane – HULU i Proljeće, a četiri su bile za ovakav Plan: Zeleni Dalmacije, Genius loci, Društvo arhitekata Splita (DAS), Društvo prijatelja kulturne baštine Split.

“Smatramo da ovaj dokument nema osobine Plana za izradu kojeg je Povjerenstvo dobilo mandate Gradskog vijeća te da on može poslužiti samo kao podloga za izradu konačnog Plana upravljanja.
Osnovni razlog zbog kojeg držimo da je ovaj dokument neupotrebljiv kao Plan upravljanja je nedostatak konzervatorske podloge i kontakte zone”, stoji između ostalog u priopćenju udruga.

Stoga, neka rasprava počne, premda na stranicama Grada, premda je počela, do trenutka pisanja ovog teksta još nije bila objavljena.

M.Ba.

1 comments
Veseljko Stanišić
Veseljko Stanišić

javna rasprava kao metoda savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, u smislu jedinog dokumeta koji postupke savjetovanja precizira (Smjernice) neprimjerena je metoda savjetovanja o ovom dokumentu, i nitko na nju nije vjerojatno ni mislio, niti je očekuje, niti će se dogoditi. Ako je točna tvrdnja da je "Povjerenstvo odlučilo da dokument ide na javnu raspravu" još jedan debeli minus cijelom Povjerenstvu.