Početak novog doba za splitske bicikliste

Daljnje proširenje prilično jadne biciklističke “mreže” na području Grada Splita – konačno se nastavlja. U Ulici Domovinskog rata jučer je, naime, započelo obilježavanje nove trase, kojom će se pojačati biciklističke staze za dodatnih 8,4 kilometra.

Tako će do sljedećeg petka biti povezani ulaz u grad kod Pujanki i Zapadna obala, a protezat će se već spomenutom Ulicom Domovinskog rata, zatim Putem Supavla i postojećom stazom u Ulici Hrvatske mornarice, nadalje Ulicom sedam Kaštela, Matoševom, te cestom oko Marjana do Zapadne obale. Napominjemo da će rečenu rutu u dužini od 11,6 kilometara činiti kombinacija horizontalne i vertikalne signalizacije, a vrijednost investicije u proširenje iznosi 230 tisuća kuna.

Biciklistički savez Splitsko-dalmatinske županije i biciklisti grada Splita ovaj će dan upisati zlatnim slovima jer je ovo početak nečega velikoga za bicikliste. Biciklistička staza je napravljena na najbolji mogući način za splitske prilike uz ogroman napor ljudi koji su bili uključeni u projekt. Nadamo se, a imamo i obećanje gradske uprave da je ovo tek početak izgradnje biciklističkih staza u gradu Splitu”, kazao je Denis Špadina, predsjednik Biciklističkog saveza Splitsko-dalmatinske županije.

Kako je istaknuo gradonačelnik Ivo Baldasar, u tijeku je postupak izrade projektne dokumentacije za definiranje biciklističke staze koja će se povezivati područje Velebitske ulice – Žnjana – Poljičke ceste s centrom grada. “Cilj nam je biciklističkim stazama povezati sve kvartove s rekreacijskim zonama Marjana i Žnjana”, dodao je Baldasar.

Isto tako, Grad Split i općina Klis zajedno planiraju gradnju biciklističkih staza pod nazivom Games of Thrones. Te bi se staze protezale od Klisa preko Stobreč do Duilova, a odatle i do Žnjana, čime bi se stvorila ozbiljnija biciklistička mreža na splitskom području.

S.T.